От началото на войната в Украйна страните-членки на ЕС се

...
От началото на войната в Украйна страните-членки на ЕС се
Коментари Харесай

РЕЗИЛ: Наши депутати се миткат в организация под контрола на Русия

От началото на войната в Украйна страните-членки на Европейски Съюз се пробват да санкционират Русия за експанзията й, в това число като я изолират оптимално от интернационалната дипломация. Наскоро българският парламент избра новите си представители в организация, в която съветската страна играе съществена роля – Интерпарламентарната асамблея по православие.

Тя е учредена през 1993 година по самодейност на гръцкия парламент, като седалището й се намира в Атина. В нейната активност вземат участие парламентаристи с православно вероизповедание от десетки страни. Целта й, както е публично оповестена, е да развива православното културно завещание и да усъвършенства общуването сред членовете си. Те се събират един път годишно на Общото заседание, което е висшият орган на организацията, написа „ Сега “.

Изпълнителният орган на асамблеята е интернационалният секретариат. Той има двама непрекъснати члена: Гърция и Русия. Това демонстрира кои са водещите страни в организацията. Руски представител постоянно до момента е управлявал и Общото заседание. Затова в предишното Кремъл е упрекван, че употребява асамблеята, с цел да промотира личните си цели измежду страните с православно население.

БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

Българският парламент изпраща свои представители в организацията от 1996 година насам. След като в настоящето Народно заседание се утвърди новото ръководещо болшинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, депутатите избраха непрекъснатите органи на Народното събрание, в това число и делегациите му към разнообразни интернационалните организации. Сред тях беше и българската делегация към Интерпарламентарната асамблея по православие.

Реклама

В състава й влязоха Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, който в Народното събрание е ръководител на конституционната комисия, е началник на делегацията; Йордан Цонев от Движение за права и свободи – шефът на бюджетната комисия; Христо Даскалов от ПП-ДБ и Петър Петров от „ Възраждане “. Представители в делегацията не са излъчили Има Такъв Народ и, изненадващо, Българска социалистическа партия.

Чолаков и Цонев са влизали в състава на делегацията и в предходни парламенти. В началото на юли т.г. депутатът от ГЕРБ-СДС беше определен за член на интернационалния секретариат на асамблеята, т.е., влезе в оперативното й управление.

МИНАЛО И БЪДЕЩЕ

Доскоро ръководител на Общото заседание беше съветският народен представител Сергей Гаврилов. Той стана интернационално прочут през 2019 година, когато произнесе тирада на съветски език на тогавашното Общо заседание на асамблеята, провело се в грузинската столица Тбилиси, освен това в постройката на локалния парламент.

Грузинската съпротива видя в държанието му засегнатост за суверенитета на страната си; последваха митинги и конфликти, поради които ръководителят на грузинския парламент подаде оставка. Гаврилов, също по този начин е измежду съветските парламентаристи, глобени от Съединени американски щати поради поддръжката им за нашествието в Украйна.

На последното съвещание на Общото заседание преди месец за негов ръководител беше определен Евгений Чиквин – народен представител от Сейма на Полша. Беше избрана и комисия, без съветско присъединяване, която да предложи промени в устава на асамблеята. Очакванията са измененията да бъдат в такава посока, че да отстраняват специфичните права, с които се употребяват съветските представители в интернационалната православна организация.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР