От началото на миналата година световните цени на ориза продължават

...
От началото на миналата година световните цени на ориза продължават
Коментари Харесай

Високите международни цени на ориза имат ограничено въздействие върху Китай

От началото на предходната година международните цени на ориза не престават да порастват. Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие неотдавна разгласява данни, показващи, че световният показател на цените на ориза се е повишил с 2,8% на месечна база през юли до 129,7 пункта, най-високото равнище от съвсем 12 години насам. Това провокира вниманието на хората към световната продоволствена сигурност. Експерти също по този начин оповестиха, обаче, че годишното произвеждане на ориз в Китай надвишава търсенето и запасите му са задоволителни, а съмненията на интернационалния пазар на ориз имат лимитирано влияние върху китайския пазар.

„ Факторите за покачването на международните цени на ориза тази година са разнообразни от предходната “, разяснява Пън Чао, откривател в Академията за управнически фрагменти към Министерство на земеделието и селските действия. Той добави, че миналогодишното повишаване на международните цени на ориза се дължи основно на въздействието от страна на други зърнени артикули като пшеницата и царевицата и покачването в търсенето им. Различни фактори като времето, възбраните за експорт на ориз и укрепването на обменните курсове в някои страни експортьорки се комбинират, с цел да причинят разстройства в световната верига за доставки на ориз и внезапно покачват цените.

Забраната за експорт на ориз от Индия и други страни е значим фактор, който покачва световната цена на ориза. Индия е най-големият експортьор на ориз в света, като предходната година е изнесла 22 милиона тона ориз (или другояче казано 40% от международния експорт като цяло). За да управлява вътрешната инфлация, Индия разгласи на 20 юли, че ще забрани износа на ориз, друг от пропарен ориз и ориз басмати. Това внезапно бързо увеличи международните цени. След това Обединените арабски емирства и Русия поредно оповестиха прекъсване на износа на ориз, което провокира паническо пазаруване на пазарите в доста страни и цената на ориза в допълнение се усили още повече.

Екстремното време е надълбоко затвърден фактор, който въздейства върху покачването на цените на ориза. Пън Чао има вяра, че феноменът „ Ел Ниньо “ се появява още веднъж от време на време тази година и огромните страни производителки на ориз като Индия, Югоизточна Азия и Китай са се сблъскали с рисково високи температури, суша и пороен дъжд. Въпреки това занапред следва да забележим какво ще бъде въздействието на рисковото време върху производството на ориз за тази година.

Освен това Русия и Украйна са огромни страни експортьорки на пшеница, царевица и ориз. Конфликтът сред Русия и Украйна попречва износа на зърнени култури от двете страни. Черноморското съглашение за превозване на зърно оказа помощ за възобновяване на износа на зърнени храни от Украйна, само че износът на зърно от Русия към момента е подтиснат от Съединени американски щати и Европа. Неотдавна Русия разгласи отдръпването си от съглашението и украинското зърно още веднъж беше насила да се отдръпна от международния пазар. Световните цени на пшеницата и царевицата се повишиха в друга степен. Международният валутен фонд (МВФ) пресмята, че отдръпването на Русия от съглашението за експорт на селскостопански артикули от черноморските пристанища може да увеличи международните цени на храните с 10% до 15%.

Какво влияние ще имат покачващите се интернационалните цени на зърнените култури върху вътрешния пазар в Китай? Експерти обявиха, че Китай е най-големият производител на ориз в света. Производството на ориз е устойчиво, като заема равнище от повече от 200 милиона тона за година, което съставлява към 28% от международното произвеждане на ориз.

От позиция на вноса, Китай внася ориз основно за контролиране на търсенето и потребностите от заместители на фуражи. „ За да се подсигурява стабилността на вноса на ориз, разнообразни вносители в Китай също по този начин предизвикват диверсификацията на вноса, с цел да избегнат рисковете за сигурността на вноса, породени от прекомерно съсредоточени източници и сортове “, сподели Пън Чао. „ Гладкото действие на китайския пазар на ориз има постоянна и самодостатъчна материална основа и политически гаранции “, споделя още той. Изправен пред несигурността на интернационалната среда за търговия със зърнени култури, Китай непрестанно усъвършенства своя повсеместен потенциал за произвеждане.

Ще се трансформира ли световната рецесия с ориза в световна хранителна рецесия? Според експертен разбор регионите на ползване на ориз са съсредоточени в Азия и Африка, а търсенето и предлагането на ориз в международен мащаб са като цяло уравновесени. Настоящият снабдителен протекционизъм накара някои страни да лимитират износа на ориз, което води до периодически нараствания на цените, само че това няма да заплаши световната продоволствена сигурност.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР