От началото на месеца цената на електроенергията в България е

...
От началото на месеца цената на електроенергията в България е
Коментари Харесай

Бизнесът поиска оставки заради скъпия ток

" От началото на месеца цената на електрическата енергия в България е най-висока в целия Европейски съюз. Според нас повода за това е зловредното, некадърно ръководство на енергетиката в ущърб на стопанската система и семействата в България и в интерес на избрани лица. Искаме оставката на управлението на Министерството на енергетиката, на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “, това съобщи Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България след среща със служебния министър председател Стефан Янев.

" Искаме разбор на държанието на ЕСО и НЕК. След него е логично ръководствата им също да подадат оставки ", сподели още той, като разгласи, че работодателите са в протестна подготвеност.

Според Велев хората в ръководството на енергетиката трябва да бъдат заменени с " добросъвестни, а не с такива, които извличат изгода на гърба на семействата и на работещите ".

„ Управлението на предлагането у нас се прави в ущърб на хората, на стопанската система, на промишлеността и на тези, които създават, заплащат заплати и пълнят бюджета. Това не е единствено от несръчност, това е от зла предумисъл тъй като неведнъж сме стигали дотук ”, сподели още той.

По думите му за първите 10 дни цената е със 73% по-висока от тази в Германия, където българската промишленост и стопанска система изнася над 9 млрд.лв. продукция.

„ В протестна подготвеност сме. Настояваме за оставки, защото по различен метод казусът не може да бъде решен. В това сме безапелационни, тъй като сме сигурни, че не става дума единствено за непросветеност, само че даже и по този начин да е, това също е задоволителна причина за оставки ", безапелационен бе Велев.

" Да се опитаме да облекчим обстановката с инструментариума, с който разполага изпълнителната власт. Разчитаме доста на разбора на представителите на работодателските организации, тъй че да забележим проблемите под всеки един вероятен ъгъл ", сподели служебният министър председател Стефан Янев.

„ Работодателите демонстрираха доста положително знание в областта на енергетиката. Преди месец и половина организирахме среща с представители на промишлеността. Темата беше дали да включваме „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 ” или не. Тяхната теза беше, че не би трябвало да се включва. Нашият екип, когато подписваше заповедта за тези 1 млн.  мегаватчаса за ТЕЦ-а, се ангажира с това той да не остане единствено с тези мегаватчаса, а да създадем по този начин, че при всяка допустима обстановката ТЕЦ-ът да може да предлага ликвидност на пазара. В развиването на пазара от последните 2 седмици направихме всички допустимо и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 ” да работи по този начин, както в никакъв случай не е работил ”, изясни министърът на енергетиката Андрей Живков.

Той уточни, че са включени 5 блока от общо 8, като три от тях са в разнообразни планови поправки. Това, което от Министерството могат да поемат като ангажимент, е да предложат ликвидност на електрическата сила – оптимално включване на мощности с подобаващи равнища на цените на пазара.

 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР