От началото на месеца се наблюдаваше сериозно поскъпване на електроенергията

...
От началото на месеца се наблюдаваше сериозно поскъпване на електроенергията
Коментари Харесай

Защо токът за българския бизнес е толкова скъп - пред ФАКТИ енергийният експерт Васко Начев посочи причините

От началото на месеца се наблюдаваше съществено повишаване на електрическата енергия за българския бизнес, като на 2 август то доближи рекордните 293 лева./мвВтч. Днес обстановката стартира да се възстановява, само че преди днешния ден разумно бизнесът не остана равнодушен и даже реагира доста остро - в лицето най-много на Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Бяха поискани голям брой оставки в енергийния бранш на страната, като към този момент те не са факт. Това обаче е по-скоро второстепенно, тъй като на първо място е значимо да се изкажат аргументите да следим това циклично напрежение.

Поради това от ФАКТИ потърсихме енергийния специалист Васко Начев, който първоначално показа мнението си за аргументите да следим обстановката от последните 10-тина дни - безценен ток за бизнеса и следващо напрежение от това.

" Причините са няколко. Първо е обстановката с по-високите температури в този интервал, което автоматизирано изисква и повече сила. Винаги първите, които се възползват от такива обстановки, са спекулантите. Като това важи освен за обстановката у нас. По целия свят има ли малко по-критична обстановка, спекулантите са първите, които се пробват да се възползват от нея. Освен всичко друго, има я наклонността в Европа да се върви към по-скъпа сила, тъй като се счита, че по този начин ще бъде ценена повече, защото евтината сила се пилеела доста по-лесно, в сравнение с в случай че е скъпа. Обърнете внимание какъв брой доста звук се подвига и какво се прави в тази посока. Умишлено се прави по този начин, че силата в Европа да бъде доста по-скъпа - с претекста " зелен континент " и така нататък

Не на последно място, нашият бизнес, нашата стопанска система е 7 пъти по-енергоемка от стопанските системи на западните страни. Това са главните аргументи, с цел да изпаднем в тази обстановка, която обаче е циклична. Периодически бизнесът излиза и споделя: " Ние сме възмутени и желаеме някой да понесе отговорност за обстановката ", отговори ни Васко Начев.

" Мога да ви кажа, че идната такава обстановка ще е в разгара на зимата. Не дай си Боже тя да е с една концепция по-студена, смятайте, че тогава и при крайния консуматор, т.е. всички ние, и измежду бизнеса още веднъж ще настане блъсканица и ужас в посока електрическа енергия най-много. А като прибавим и цената на електрическата енергия, картината ще бъде доста в сиво ", предвижда енергийният специалист.

Какви дълготрайни ограничения може да се вземат, с цел да я няма тази проблематична цикличност, попитахме от ФАКТИ , а Васко Начев отговори по следния метод: " За страдание ние нямаме доста потребни ходове, защото наклонността, желанията на Европа са да вървим в посоката, която обрисувах - по-скъпа сила.

А другояче, едрият бизнес би трябвало да намерения за лични разновидности на електропроизводство. Само по този начин може да избегне сходни обстановки в бъдеще. Разбира се, това по никакъв начин не е елементарно, трябват значително вложения за това. Може би би трябвало да създадат взаимни сдружения, близки по територия, да се обединят в нещо, което да помогне за съответния бизнес на две компании да речем, или пет, без значение каква ще е формата на обединяване.

Модерната енергетика е за децентрализация, няма потребност да откриваме топлата вода. Трябва да е ясно, че наклонността е за децентрализация, няма потребност да вършим такива мастодонти, какъвто е " Марица изток " сега. Няма късмет сходни супер мощности да бъдат съответни на обстановката ".

А на въпроса за какво се случи по този начин, че токът за бизнеса ни е най-скъпият в Европейски Съюз, енергийният специалист отговори по този начин: " Това беше моментна обстановка. Така беше, тъй като, както споделих, у нас спекулантите по-добре се ориентираха. Виждате обаче, че още през днешния ден нещата вървят към нормализация. Ако погледнем към тържищата в Европа ще забележим, че у нас нищо не е по-различно и няма по какъв начин да бъде по-различно, тъй като негово величество пазарът рано или късно споделя своята тежка дума.

Не бих се съгласил с господин Васил Велев, който сподели, че повода за високата цена на електрическата енергия у нас е интеграцията на нашата ел. енергийна система с гръцката. Нищо сходно! Две стотинки беше разликата, когато стана присъединението, а и в продължение на доста време напред - от април допреди няколко дни. Ситуацията с високите температури и неналичието на мощности на пазара докара до тези пикове. Не е, тъй като ние сме вързани с гръцката ел. енергийна система и ще ви кажа за какво. Има един щуцер, т.е. ограничаване посока Гърция-Албания-Италия. Ако там имаше опция за транспорт на огромни количества електрическа енергия, тогава бих се съгласил с него (б.р. с Васил Велев). Но то не е по този начин. Там имаме една преграда, която е леко вдигната, не напълно ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР