От началото на март Музейния център – най-голямата сграда в

...
От началото на март Музейния център – най-голямата сграда в
Коментари Харесай

На 3 март едно от най-българските места – музей „Етър“, впечатли приятно своите посетители

От началото на март Музейния център – най-голямата постройка в РЕМО „ Етър “, е отворен за първи път за гости. Тук има благоприятни условия за показване на скъпи изложения, включително и интернационалните, за които е належащо по-голямо пространство.

От 1 до 5 март, с изключение на другите изложения тук, посетителите могат да видят пушката на Георги Бенковски, възванието му за протест, изпратено до останалите революционни окръзи и други негови документи. Оръжието е на Къща музей „ Георги Бенковски “ в Копривщица, а другите културни полезности са на РИМ-Шумен.

Емил Златков и Жасмина Ангелова са от Варна. Посещавали са РЕМО „ Етър “ доста пъти, само че на 3 март музеят ги изненадва прелестно. Двамата не съумяват да стигнат до връх Шипка, закъдето са тръгнали, само че споделят, че не съжаляват.

„ Доста време не бях идвал в музея и съм доста прелестно впечатлен от видяното “, споделя Емил.

„ Много усъвършенствания има тук, аз също съм впечатлена “, добавя Жасмина.

Двамата варненци Емил и Жасмина преглеждат пушката на Георги Бенковски и се срещат с историята на показаните документи.

Писмо възвание, подписано от революционера Георги Бенковски е намерено измежду необработените материали, събирани в продължение на доста години. Кой го е оставил и от коя година е в архивите на РИМ Шумен – не се знае.

Писмото гласи:

Братия,
Нуждата на принуди прибързано да въстанем. Да Ви расправям в този момент за нея няма потребност, само че и Вий колкото са може побързайте, щото да стане въстанието всеобщо.
Панагюрище Ваш съидейник

22 Април 1876 година Г. Бенковски

Емил Златков и Жасмина Ангелова харесват доста цялата конюнктура в Музейния център.

„ Отвън е постройка във възрожденски жанр, както би трябвало да бъде в един етнографски музей. Вътре е на европейско равнище – температурата, чистотата, показаните изложения. Останах доста прелестно сюрпризиран, тъй като съм ходил в музеи в други европейски страни и в този момент виждам, че тук нещата са на тяхното равнище. “

На приземния етаж Емил и Жасмина доста харесват изложбата „ Етно обекнив – „ Тодоровден “, защото във Варненския район надпреварите с коне са необятно публикувани и показаното посредством фотографиите име познато и близко.

Велин Петков и Любомир Янков са от Русе. Част са от учебна група, която преди обед на 3 март се качва за честванията на връх Шипка и по-късно идва на другото доста българско място – музей „ Етър “. Момчетата посещават особено изложбата с пушката на Бенковски и неговите документи – освен да ги видят, само че и да се снимат с тях. Избират да го създадат с необятно разперени ръце. Любомир изяснява, че по този начин се прави, когато си доста впечатлен от нещо, а оръжието на Бенковски в действителност мощно влияе и на двамата. Младежите споделят, че доста харесват музея, усещат се добре тук и биха пристигнали още веднъж при първа опция.

„ Много ми харесва пушката на Бенковски “, споделя и дребната Леа Михаилова Василева, която макар ранната си възраст, знае кой е Бенковски, че се е борил и е умрял за българската независимост.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР