От началото на летния сезон едно ново име се появи

...
От началото на летния сезон едно ново име се появи
Коментари Харесай

Ива Монова – от състезател до другата страна на волейбола

От началото на летния сезон едно ново име се появи в щабовете на националните ни тимове, като Ивелина Монова извършва разнообразни управителни длъжности и оказва помощ на старши-треньорите в женското направление.

Само до преди няколко месеца Ива Монова бе настояща състезателка на Марица (Пловдив) като играеше на поста либеро. Тя е национална състезателка, волейболистка с доста опит, като има и наличие в чужбина. През миналия сезон бе в основата на шампионската купа на пловдивчанки и огромния пробив в груповата фаза най-престижния европейски шампионат – Шампионската лига. Веднага по-късно обаче настъпи коренна смяна, като тя мина от " другата страна " и стана тийм управител на националкитедо 17 години, които приключиха на четвърто място на Европейското състезание в София. След това активността й продължи в щаба на женския народен тим на България, където оказва помощ организационно на селекционара Иван Петков.

" До тази трансформация се стигна напълно внезапно ", споделя за BGvolleyball.com Ива Монова. " Иван Петков ми се обади и ме попита, бих ли се занимавала с такава служба и откакто го разисках с половинката ми се съгласих. Обичам провокациите и по тази причина се съгласих ".

Засега досегашната волейболистка не желае да разяснява бъдещето си в финален вид. Има възможност да се завърне на терена, само че има и опция да продължи по поетия към този момент път. Всичко ще се реши в края на лятото, когато завършва поетия ангажимент с женския народен тим.

" Възможно е да се завърна като играч. Волейболът ужасно ми липсва. Всеки ден съм в залата, само че от „ другата страна “ и като виждам девойките доста ми се играе ", доверява още либерото.

Чувства се добре по новия си път. За нея поста тийм управител е виновна служба с доста и разнообразна работа. Заявява, че постоянно й е харесвало да е в придвижване, както и да се оправя с разнообразни спънки и компликации по време на цялостния подготвителен и спортен развой.

Споделя, че е останала сюрпризирана какъв брой доста работа има по организацията на един народен тим с цел да се усещат удобно състезатели и щаб. Изисква се безрезервност и доста бягане, като постоянно всяка минута е разграфена и времето е ангажирано напълно. Но това въобще не я плаши, а в противен случай изпълнена е с готовност за рационализиране и изява на новото поле.

" Аз самата, даже след толкоз години на игрището, не съм си и представяла какъв брой доста изисква тази служба. Задълженията са ужасно доста, от това да се обезпечи вода за тренировките, през екипировка, самолетни билети, хотели, храна и още много неща ", разкрива всекидневието на един тийм управител досегашната състезателка.

След токова години във волейбола за нея връзката е доста лесна. И с девойките, и с дамите тя се схваща отлично. Особено това се демонстрира при дамите, като с много от тях е била съотборничка в националния тим, а до скоро с някои и на игрището с Марица.

Независимо, че е от " другата страна " Ива продължава да се вълнува около тима, с който е сега, единствено че към този момент по напълно друг метод. Казва, че в този момент влага много повее страсти от вълненията като играч.

" Дали се вълнувам? О, да, доста. Има моменти, в които дори не мога да виждам какво става на игрището. Когато си извън е доста по- стресиращо, тъй като и да искаш, с нищо неможе да окажеш помощ. Когато съм вътре е елементарно, зависи от мен да посрещна добре, да извадя хубава топка и да оказа помощ на тима ", изяснява с усмивка Ива.

А след толкоз години опит на волейболното поле задаваме въпроса, влече ли я активността да бъде треньор и би ли я направила своя специалност в бъдеще? Още не знае. Сега занапред е почнала по новия път и всичко би трябвало да осмисли и да се натрупа опит и умения. Всяко начало е прочувствено след което настава време за равносметка.

" Чак да ме влече да бъда треньор не бих споделила, само че не е изключено. Не всеки може да бъде треньор, изискват се доста самообладание и нерви, особенно при работата с дами ", добавя волейболистката – началник.

Заявява, че въпреки всичко вижда своето бъдеще обвързвано с волейбола, без значение пад каква форма е: " Бъдещето си, да сме живи и здрави, виждам във волейбола под каква форма ще е, единствено времето ще покаже ", приключва Ива Монова.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР