От началото на инвазията срещу Украйна Москва нееднократно е молила

...
От началото на инвазията срещу Украйна Москва нееднократно е молила
Коментари Харесай

WP: Русия е молила Китай за икономическа помощ, но Пекин не иска да си навлече санкции

От началото на нашествието против Украйна Москва неведнъж е молила Пекин за икономическа помощ, само че китайската страна се бои, че може да стане обект на наказания от страна на Съединени американски щати и реагира с неспокойствие на съветските претенции, оповестява в. Washington Post с позоваване на двама висши чиновници - американски и китайски.

На равнище реторика Пекин поддържа Москва – упреква НАТО, в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се въздържа при гласуванията на резолюции, срещу които се е оповестила Русия, а в държавните медии войната на Кремъл против Украйна се показва като от проруски позиции. Но китайската поддръжка не стига по-далеч, означават специалистите.

Поне два пъти съветски дипломати са се опитвали да склонят Китай за нови форми икономическа поддръжка към Москва, базирайки се на " търговски задължения “, поети от Пекин преди 24 февруари. Тези диалози са протичали при извънредно напрежение, разкрива китайският източник на Washington Post.

" Китай ясно съобщи позицията си за обстановката в Украйна и за противозаконните наказания против Русия. Ние разбираме затрудненото й състояние. Но не можем да пренебрегваме и нашето лично състояние в този разговор. Китай постоянно ще работи в полза на китайския народ. " – разяснява пред Washington Post осведоменият източник от Пекин.

Както китайски, по този начин и американски източници показват, че водачът на Китай Си Дзинпин е сложил пред помощниците си задача да намерят способи да оказват помощ на Русия, само че по този начин, че да избегнат налагането на наказания от страна на Съединени американски щати. Задачата се е оказала сложна, защото двете цели са в несъгласие една с друга.

" Дълго време Китай и Русия имаха обикновено съдействие в стопанската система и енергетиката. Проблемът не е в това кой ще помогне на Русия да заобиколи глобите, а в това, че естественият търговско-икономически продан сред Русия и Китай пострада излишно. " – разяснява пресаташето на китайското посолство във Вашингтон Лю Пенюй.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР