От началото на годината са регистрирани над 2000 случая на

...
От началото на годината са регистрирани над 2000 случая на
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Над 2000 случая на варицела в страната само за 15 дни

От началото на годината са регистрирани над 2000 случая на инфектирани с варицела. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

„ На всеки 5-6 години се натрупва контингент от деца, които не са се срещали с вируса, не са боледували и заболеваемостта се покачва. Такъв цикъл се следи към този момент 20 години. Зимните месеци са пикови при регистрирането на детските шарки. За предходната година има малко над 30 000 случая, като може да се приказва за пиков интервал както през 2019 година, по този начин и през тази година “, изясни Д-р Ангел Кунчев.

По думите му, първите дози ваксини против варицела към този момент са на склад и чакат позволение от Агенцията по медикаментите, с цел да бъдат пуснат в аптечната мрежа. Ваксината се слага на деца над 1-годишна възраст, а горна граница няма.

Припомняме, че съгласно новия имунизационен календар, който влезе в действие при започване на 2020 година, имунизацията против варицела става целесъобразна. Тя ще бъде за сметка на родителите и ще се купува от аптеките. Все още обаче не е налична в аптечната мрежа. Освен това, отпада реимунизацията против туберкулоза и тестът манту за 11-годишните. Предвидено е още понижаване на приема на пневмококовата ваксина за децата до 6-месечна възраст – от 3 на 2 дози. При децата на 12 години пък се вкарва реимунизация против коклюш.

„ При туберкулозата за 10 години двойно са паднали записаните случаи “, регистрира доктор Кунчев. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР