От началото на годината имаме 40 пъти повече случаи на

...
От началото на годината имаме 40 пъти повече случаи на
Коментари Харесай

Проф. Тодор Кантарджиев: В началото на пролетта е сезонът на скарлатината

От началото на годината имаме 40 пъти повече случаи на скарлатина, в сравнение с предходната година по това време, добави той пред Би Ти Ви..

 

" Причините съгласно мен са три. Едната е изостаналото продължаващо образование на лекарите, дефицитът на лекари, и това, че огромна част от лекарите за първи път се сблъскват с тази зараза след пандемията. Второто е антибиотичната политика и вярното им потребление. За последните две години от 18-то място по приложимост на антибиотици станахме на второ място. Третото нещо са ограниченията, които бяха по време на пандемията ", акцентира проф. Кантарджиев.

 

Скарлатината е заболяване с присъщ обрив. Най-важното за стрептококите е, че се лекуват с пеницилинови антибиотици. Лечението е доста значимо, тъй като тези смъртни случаи във Англия бяха поради отсроченото антибиотично лекуване, добави той.

 

" За птичия грип би трябвало да се знае следното, това е болест по птиците. Човек може да се болести доста рядко и при доста стеснен контакт с птици. Предаването от човек на човек е доста рядко. Опасно е за птици, а не за хората ", съобщи проф. Кантарджиев.

 

Той акцентира, че в случай че хората виждат умрели прелетни птици би трябвало да алармират на ветеринарните управляващи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР