От началото на година до момента са регистрирани над 6100

...
От началото на година до момента са регистрирани над 6100
Коментари Харесай

Йоловски: Над 6100 киберинцидента са регистрирани от началото на годината в публичния сектор

От началото на година досега са регистрирани над 6100 киберинцидента в обществената сфера. Това съобщи министърът на електронното ръководство Александър Йоловски.

Той посочи, че това са произшествия, свързани единствено с обществения бранш и без да засягат сериозната инфраструктура. Като образец за увеличаващите се киберзаплахи, той уточни данните от предходната 2022 година, когато записаните произшествия са 4100. „ Това въобще не са дребни цифри “, уточни той. 

Министърът акцентира, в България има положителни експерти в региона на осведомителните и информационните технологии, както и „ добра банка от компании “, които работят за българския и непознатите пазари. Според него на равнище Европейски съюз се вижда липса на задоволително експерти, както в региона на осведомителните технологии, по този начин и в киберсигурността. „ Другите държавни членки също влагат доста в тази посока. България не трябва да изостава обратно. Оживяването на екосистемата е от основно значение “, уточни Йоловски. 

Той даде три образци за изводите, които страната ни си е направила в тази област и подобренията, върху които е работила. Първият образец бе обвързван с проблемите с Търговския указател отпреди няколко години. Министър Йоловски напомни, че това е довело до основаване на вместилище за аварийни копия на сериозни данни, като към сегашния миг общо 36 администрации съхраняват аварийни копия на данните си там. Вторият образец е с покачвания брой DDoS офанзиви (атаки за отвод от услуги) след началото на войната в Украйна. Министърът увери, че в къси периоди страната е подхванала ограничения, с цел да сътвори и надгради предпазен интернет възел, тъй че да се дава централизирана услуга за отбрана от такива офанзиви.

„ Към сегашния миг работи доста добре. Има 55 централни администрации, които са предпазени и този брой непрестанно се усилва “, изясни министърът. Третият образец, който дадем министърът на електронното ръководство, бе обвързван с теча на данни от Националната организация по приходите (НАП). „ След този теч Национална агенция за приходите направи необикновено значима инвестиция в възобновяване на цялата си инфраструктура “, акцентира Йоловски. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР