От началото на 21 век във Формула 1 се появиха

...
От началото на 21 век във Формула 1 се появиха
Коментари Харесай

Какво се случи с всички нови отбори във Формула 1 през последните 20 години?

От началото на 21 век във Формула 1 се появиха общо 6 напълно нови тима, като 5 от тях от дълго време напусна спорта. Единствен екипът на Хаас към момента се състезава, като той бе и последният, който се причисли към стартовата решетка, правейки това през 2016 година.

Първият отбор, който се появи във Формула 1 през новия век бе този на Тойота, който дебютира при започване на 2002 година. Японците дойдоха в спорта с големи финанси, само че разнообразни организационни и политически неразбории не му разрешиха да се възползва от тези си запаси. Японският авто колос напусна спорта в края на 2009 без нито една победа и единствено 13 качвания на почетната стълбичка в 140 старта.

Четири години след Тойота на стартовата решетка се появи и екипът на Супер Агури, който малко необичайно в първата половина на сезон 2006 използваше шасито на Ероуз от 2002 година, с леки усъвършенствания. Напълно предстоящо първият сезон на дъщерния отбор на Хонда не бе по никакъв начин позитивен и той приключи на последното място в конструкторския шампионат без нито едно влизане в зоната на точките. През 2007 година обаче нещата се усъвършенстваха, защото тогава отборът на Агури Сузуки използваше автомобилът на Хонда от предходния сезон.

Това разреши на японския отбор да се изкачи до деветото място в конструкторския шампионат, с помощта на доста мощните съревнование на Такума Сато в Испания и Канада. На „ Каталуния “ бъдещият повторен победител в „ Инди 500 “ приключи осми, само че най-хубавото за него и отбоrа занапред предстоеше. На „ Жил Вилньов “ в Монреал Сато стигна до шестата позиция, като по пътя си към нея той даже съумя да изпревари на пистата и настоящия повторен международен първенец Фернандо Алонсо, който по това време караше за Макларън.

За жал обаче доста бързо след триумфите от 2007 година финансовите проблеми застигнаха Агури Сузуки и неговият отбор и по този начин единствено четири старта след началото на сезон 2008 Супер Агури затвори порти за постоянно.

По-малко от две години след закриването на Супер Агури пристигна и огромното разширение на стартовата решетка във Формула 1 от 2010 година, когато се появиха цели три нови екипа. Това бяха тимовете на Лотус (по-късно станал Кетаръм), Върджин (в следствие Маруся и Менър) и ХРТ.

От тях минимум просъсществува отборът на ХРТ, който взе участие във Формула 1 единствено три години и непроменяемо разполагаше с най-слабия болид на стартовата решетка. Може би най-паметният миг от присъединяване на дребния испански екип във Формула 1 си остава злополуката сред Нарян Картикян и Нико Розберг в Абу Даби през 2012 година, когато немският водач на Мерцедес се изстреля във въздуха след удар с индийския водач, който внезапно върна газта в серия от бързи завои.

Кетаръм оцеля малко повече от ХРТ, като тимът съществува до края на 2014 година, която обаче едвам съумя да приключи поради съществени финансови проблем. Отборът не взе участие в стартовете в Съединени американски щати и Бразилия, след което се завърна за финалния кръг от сезона в Абу Даби след акция за набиране на средства от почитателите.

Най-успешният от тези три екипа бе този на Върджин, който в случай че не друго, най-малко съумя да стигне до зоната на точките, освен това цели два пъти за седем години. Първият път, в който това се случи бе в Монако през 2014 година, когато Жул Бианки приключи на „ грандиозното “ за отбора 9-то място. За страдание единствено няколко месеца по-късно младият френски играч катастрофира тежко в дъжда в Япония и в средата на 2015 година напусна този свят вследствие на черепно-мозъчната контузия, която получи при удара си в крана на „ Сузука “.

Подобно на Кетаръм тимът на Маруся пропусна стартовете в Съединени американски щати и Бразилия през 2014, както и този в Абу Даби. Това обаче не се оказа края на съществуването на отбора, който бе избавен от ирландския предприемач Стефан Фицпатрик в навечерието на сезон 2015. Финансите на ирландеца обаче стигнаха единствено до края на 2016 година и още при започване на януари 2017 отборът бе премахнат.

Така стигаме и до Хаас, който влезе във Формула 1 при започване на сезон 2016, само че с много по-различна скица на работа, в сравнение с обичайно се виждаше в спорта до този миг. Американският екип реши да закупува допустимо най-вече елементи от отбора на Ферари, в това число окачване, скоростна кутия и други.

Това на практика понижи оптимално разноските на Джийн Хаас, което пък и разреши на отборът да оцелее. Това не значи, че и той не мина през своите рецесии, само че за разлика от Тойота, Супер Агури, ХРТ, Катеръм и Върджин освен още е част от Формула 1, само че и стартира да записва напредък и на пистата, и отвън нея.
 ФИА публично започва процеса по търсене на нови тимове във Формула 1 ФИА публично започва процеса по търсене на нови тимове във Формула 1
Както е известно през вчерашния ден ФИА публично започва процесът по търсене на нови тимове, които да влязат във Формула 1 най-рано през 2025 година. Както обаче се вижда даже и най-силните кандидатури като тази на Тойота мъчно съумяват да оцелеят в този спорт. Именно това е и една от аргументите шефовете на Формула 1 и тимовете да не са доста отворени към концепцията за влизане на нови отбори, защото с изключение на, че това ще се отрази на техните доходи, може да стигне и до обстановка, в която има коли, които са с по 3-4 секунди на обиколка по-бавни от водачите, както се случи през 2010 година.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР