От началото на 2022 насам еврото се е обезценило с

...
От началото на 2022 насам еврото се е обезценило с
Коментари Харесай

Скоро 1 долар ще струва 1 евро?


От началото на 2022 насам еврото се е обезценило с 13% по отношение на $. То доближи най-ниското си равнище по отношение на американската валута за последните пет години. Ще обменяме ли скоро 1 евро за 1 $? И дали ще е за дълго?

Който възнамерява да пътува от Европа за Съединени американски щати, ще би трябвало да бръкне надълбоко в джоба си. сериозна част от цената си по отношение на американския $. Общата европейска валута доближи курс от 1,1472 $, което е най-ниското равнище от пет години насам. От началото на 2022 година еврото се е обезценило с 13 % по отношение на $. 

Съединени американски щати усилва лихвените проценти, а Европа?

Според валутните търговци въздействие оказва предстоящата огромна разлика в лихвените проценти сред Европа и Съединените американски щати. Федералният запас на Съединени американски щати към този момент разгласи смяна и няколко нараствания на лихвените проценти през тази и евентуално идната година. Европейската централна банка обаче към момента изчаква. Въпреки високата инфлация и възходящия напън от страна на политици и икономисти, към този момент тя не усилва лихвените проценти. Най-рано през есента са вероятни плахи промени в тази посока.

Европейската централна банка е изправена пред алтернатива: в случай че усили лихвените проценти, рискува да спре възобновяване на стопанската система в еврозоната. А тогава би могло да се стигне даже до стагфлация. От друга страна обаче, в случай че не се намеси, инфлацията може да излезе отвън надзор. " Рискът от стагфлация в еврозоната е по-висок, в сравнение с в Съединени американски щати, тъй като Европа е по-зависима от вноса на сила, изключително от вноса на съветски газ ", счита специалистът от " Комерцбанк " Улрих Лойхтман.
Редакцията предлага
Нова криза в Европа?

Войната в Украйна нанася доста повече вреди на европейската стопанска система. Спирането на доставките на руски газ за Полша и България демонстрира какъв брой нежна е тя. Ако кранът на природния газ бъде завъртян и за Германия, там може да настъпи тежка криза. Някои специалисти даже предизвестяват за най-тежкия стопански спад от края на Втората международна война.

Нова криза в Европа ще удари тежко някои стопански системи от еврозоната. Държави като Италия и Франция неотдавна взеха огромни задължения, с цел да смекчат следствията от пандемията. Брюксел желае по всевъзможен начин да предотврати нова дългова рецесия.

Силата на $

, която удари еврото толкоз съществено напоследък. Това може да се види ясно в показателя на $. Барометърът, който демонстрира обменния курс на $ спрямо най-значимите валути, предходната седмица се повиши до 20-годишен връх. Доларът поскъпна изключително мощно по отношение на японската йена. 

Експертите чакат доларът да продължи да пораства. Ако еврото падне под 1,034 $, може още веднъж да се стигне до паритет, какъвто не е имало от 20 години. Няколко икономисти предвиждат, че скоро ще бъде достигнато равнището от един $ за евро. " Предполагаме, че еврото ще падне под паритета с $ ", сподели Робин Брукс, основен икономист в Международната банкова асоциация пред " Ханделсблат ". Според Пол Макел, началник на валутния отдел в английската банка HSBC, " доларът ще продължи да има превъзходство ".

Слабото евро - проклинание за едни, благословия за други

Малцина считат, че ръстът на $ е само временно събитие. Според Холгер Шмидинг от немската банка " Беренберг ", еврото скоро ще се възвърне, тъй като, в сравнение с страните в еврозоната. И това ще има дълготрайно влияние върху обменния курс на $, споделя той. Досега обаче валутните пазари пренебрегват по-високата инфлация в Съединени американски щати и обръщат повече внимание на преимуществото на лихвите. В дълготраен проект - след пет години - Съединени американски щати може даже да се плъзнат назад в дългова рецесия - сходно на Италия, счита Шмидинг.

Слабото евро се усеща изключително от европейските туристи, които пътуват до Съединени американски щати или други страни със мощна валута. Същевременно европейските компании, които са дейни в експорт ана артикули, се възползват от по-слабата обща европейска валута. Продуктите от Германия и другите европейски страни стават все по-евтини и по-конкурентни на международния пазар. От друга страна, вносът на артикули и изключително на първични материали, които нормално се търгуват в долари, също ще нарастне. Нефтът, газът и металите стават все по-скъпи. Така слабото евро е проклинание за едни и благословия за други.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР