От началото на 19 век количеството CO₂ в атмосферата на

...
От началото на 19 век количеството CO₂ в атмосферата на
Коментари Харесай

НАСА обясни появата на допълнителните 2,5 гигатона CO₂ в атмосферата през 2015 година

От началото на 19 век количеството CO₂ в атмосферата на Земята се усилва с всяка минала година. Преди Индустриалната гражданска война, в атмосферата е имало към 595 гигатона въглерод във тип на CO₂, а в този момент това количество е повишено на 850 гигатона.
Световният океан и сушата обработват към половината въглероден диоксид от атмосферата. През другите години, процентът на обработения CO₂ варира от 20% до 80%. Непреработеният въглероден диоксид се натрупва в атмосферата, усилва с всяка година въглеродния баланс и усилва парниковия резултат.

Но през 2015-2016 години се случи нещо необичайно, записано от Националното ръководство на океанските и атмосферните проучвания на Съединени американски щати. През тези години наличието на CO₂ в атмосферата внезапно скочи до оптимално за последните 2000 години равнище. Сега НАСА изясни този феномен посредством разбор на данните, получени от новия сателит Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) – първата и единствената към този момент обсерватория на НАСА за мониторинг на въглеродния диоксид.

Националното ръководство предполагаше, че изхвърлянето на спомагателните 2,5 гигатона CO₂ и рекордният растеж на наличието на въглеродния диоксид в атмосферата, след което последва увеличаване на парниковия резултат и естествените катаклизми в целия свят е демонстрация на резултата Ел Ниньо – циклични съмнения на температурата на повърхностния пласт на водата в екваториалната част на Тихия океан. Известно е, че Ел Ниньо оказва доста въздействие върху климата на Земята.

Предполагаше се, че нарасналото равнище на CO₂ по някакъв метод е обвързвано с Ел Ниньо. Но не бе ясна логическата връзка сред събитията, довели до сходни последици. Сателитът OCO-2 внесе изясненост: в този момент към този момент е потвърдено, че тези климатични процеси са свързани.

Анализът на данните, получени след първите 28 месеца от работата на обсерваторията OCO-2 докара до извода, че Ел Ниньо е провокирал аномални покачвания на температурата и засушаването в тропическите райони на Южна Америка, Африка и Индонезия. През 2015-2016 години течението Ел Ниньо бе най-силното от 1950 година до наши дни, и резултатът от него бе доста по-голям. В Южна Америка бе записано най-голямата суша през последните 30 години, като температурата също бе по-висока от естественото. Екстремалните климатични условия са подтиснали растителността и са понижили размера на фотосинтезата. Съответно, дърветата и другите растения са извлекли по-малко въглероден диоксид от атмосферата.

В Африка, Ел Ниньо се е показал по различен метод. Там дъждовете са били като постоянно, само че температурата е била доста по-висока от междинното значение. В горещата атмосфера починалите дървета и растения са почнали да се разлагат по-бързо и по този метод са нараснали изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата. Процесът е напълно различен, само че резултатът е съшият – 0,8 гигатона въглерод в атмосферата.

По този метод, през 2015 година тези три тропически региона са изхвърлили в атмосферата 2,5 ± 0,34 гигатона CO₂ повече, в сравнение с през 2011 година. Въпреки че през предходните години в атмосферата се е изхвърляло приблизително по към 4 гигатона, през 2015 година е записано внезапно нарастване – 6,3 гигатона CO₂ едновременно, макар че излъчванията от човешката активност са си останали на предходното равнище.



Сравнението с 2011 година е направено с данните на японския спътник Greenhouse Gases Observing Satellite (GOSAT). Преди шест години климатът в тези тропичеси райони е бил естествен, а количеството на погълнатия и изхвърления въглероден диоксид е било уравновесено.

Сателитът OCO-2 продължава да работи и да изпраща данни: той може да прави до 100 000 измервания в денонощието на концентрацията на въглеродния диоксид другите региони на Земята.

Научната работа е оповестена на 13 октомври 2017 година в Science.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР