От Москва беше изгонен кореспондентът на Българското национално радио Ангел

...
От Москва беше изгонен кореспондентът на Българското национално радио Ангел
Коментари Харесай

Българският журналист, изгонен от Москва: Продължаваме да вършим работата си напук на тези, които убиват вестоносеца

От Москва беше изпъден кореспондентът на Българското национално радио Ангел Григоров. Това е ответна мярка на Русия откакто България отпрати с обвинявания за шпионаж техния публицист Александър Гацак. По мотив своето експулсиране сътрудника ни от БНР съобщи - " На политиците им става по-лесно, когато се убива вестоносецът, само че ние ще продължим да си вършим работата на инат ". С него беседва Тоня Димитрова.

Българска национална телевизия: Виждаме, че сте в затворено помещение - къде се намирате, в посолството ли?

Намирам се в посолския комплекс, където пребивавам, на територията на българското посолство. След това още веднъж излизам, защото довечера с мои сътрудници и другари задгранични репортери ще отпразнуваме моето тръгване за България... или моето изпъждане от Русия.

Българска национална телевизия: Питам Ви, тъй като съветският публицист, чиято акредитация беше отнета незабавно се скри в съветското посолство, а Вие се разхождате свободно по улиците на Москва. Как съветските управляващи споделяха отнемането на акредитацията и експулсирането Ви? Знаем, че имахте среща в русото Министерство на външните работи преди тази мярка да бъде оповестена. Какво ви споделиха там, бяха ли направени каквито и да е било подмятания, че се занимавате с друго, с изключение на с журналистическа активност?

Не, нямаше подмятания, нямаше искания към работата ми, имаше по-скоро общи приказки и израз на неодобрение от държанието на българските управляващи.

Българска национална телевизия: До последно не знаехте по кое време би трябвало да напуснете страната, знаете ли към този момент по кое време би трябвало да се случи? Имахте ли друга среща с представители на Министерство на външните работи

Срещата следва на следващия ден заран в постройката на съветското Министерство на външните работи, би трябвало да предам акредитационното си уверение и уповавам се сътрудниците да ми кажат датата, след която не би трябвало да се намирам на територията на Русия. Намекнаха ми в един телефонен диалог, че ще създадат всичко допустимо да не ме тормозят и да ми дадат задоволително време да си събера багажа и да отпътува

Българска национална телевизия: Очевидно е, че мярката на съветските управляващи не е огледална. Да разбираем за какво това е по този начин - за какво вестник " Росийская газета " не е еднакъв на Българското национално радио?

Защото вестник " Росийская газета " е държавен официоз, а БНР е социална медия. Не виждам смисъл да потъваме в пояснение на термини. На мен ми е все едно дали мярката е реципрочна, огледална или просто ответна. Мен ме интересува датата, на която би трябвало да напусна територията на Русия.

Българска национална телевизия: Как прекарвате последните си дни в Москва? Как реагираха останалите репортери?

Прекарвам времето си добре. Колегите ми незабавно ми се обадиха, попитаха дали могат с нещо да ми оказват помощ. задгранични сътрудници от Румъния, Германия, Словения. Отговорът беше не, само че имаме мотив обаче да се забележим. Получих позвънявания и от съветски сътрудници, някои показаха неразбиране, на всички споделих, че всичко е наред и не е станало нищо трагично и съдбовно. Да си спомним войната в Украйна, да забележим това, което става в Близкия изток - в този по-широк подтекст това, че съветското Министерство на външните работи ми е лишило акредитацията може би наподобява в действителност като дреболия.

Българска национална телевизия: Това е следващият случай в който публицистиката става жертва на политиката. Така ли го приемате и вие?

Да, прочетох позицията на БНР, изцяло съм склонен с нея.

Какво става, когато се убива вестоносецът?

Може би имате поради това, което написа в обществените мрежи надареният публицист Енчо Господинов. Когато се убива вестоносецът, на политиците им става по-лесно. Техни жертви са освен вестоносците, само че и хората. Работата на политиците е да не споделят истината в устрема си да се задържат на власт колкото се може по-дълго. Работата на публицистите е да не им разрешават това. Нашата работа е да бъдем на страната на хората, тъй като в случай че застанем на страната на политиците, към този момент нямаме право да се назоваваме публицисти. Все отново - не трябва да се оплакваме и да хленчим, а да продължаваме да вършим работата си - на инат на тези, които желаят да убият вестоносеца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР