От момента на включването си към единната енергийна система на

...
От момента на включването си към единната енергийна система на
Коментари Харесай

Новият Пети енергоблок с реактор ВВЕР-1200 на Ленинградската АЕЦ изработи 5 милиарда киловатчаса електроенергия


От момента на включването си към единната енергийна система на Русия, новият свръхмощен Пети енергоблок с реактор ВВЕР-1200 на Ленинградската АЕЦ създаде пет милиарда киловатчаса електрическа енергия. Централата е филиал на „ Концерн „ Росенергоатом “, част от „ Росатом “.

„ Днес в най-новата история на Ленинградската АЕЦ бе записана още една значима дата. Изработихме първите пет милиарда киловатчаса електрическа енергия. Основните фактори на триумфа са абсолютно отличният план, новаторските технологии, трудът на хиляди хора – разработчици, строители, монтажисти и естествено личният състав на Ленинградската АЕЦ. Този важен индустриален индикатор бе доближат при непрекъснато съблюдаване на безвредната, надеждна и екологична работа на новия енергоблок “, съобщи шефът на централата Владимир Перегуда.

Произведената електрическа енергия от новия енергоблок е нужна за развиване на северозападния регион на Русия - в района се реализират редица крупни капиталови планове.

„ Въвеждането в употреба на новите енергоблокове на Ленинградската АЕЦ 2 доста усилва опциите за развиване на производства, за които е нужна доста сила, включително и на високотехнологични браншове и планове в региона на цифровата стопанска система “, показа губернаторът на Ленинградския район Александр Дрозденко.

Според оценките, от началото на промишлената употреба на енергоблока, икономическият резултат като спомагателни данъци в консолидирания бюджет на Ленинградска област е над 3 милиарда рубли на годишна база.

За жителите на град Соснови Бор, съседството с Ленинградската АЕЦ значи освен работни места, само че и най-ниска цена на отоплението – 388 рубли за гигакалория.

Генераторът на новаторския Първи енергоблок с реактор ВВЕР – 1200 в Ленинградската АЕЦ бе синхронизиран с мрежата на 9 март 2018 година, след което мина през всички нужни проби и асимилиране на мощността – при работа на разнообразни равнища от 30% до 100%. През октомври 2018 година енергоблокът бе предаден в промишлена употреба и от началото на тази година е на електроенергийния пазар. Своевременното му стартиране в употреба разреши на Ленинградската АЕЦ да преизпълни проекта за 2018 година с 5,05% и да способства доста за нов връх на „ Концерн „ Росенергоатом”.

За 2019 година Ленинградската АЕЦ възнамерява произвеждане на електрическа енергия в границите на 28,3 милиарда киловатчаса, което е с 2% повече от 2018 година. Очаква се максимален дял от електрическата енергия (почти 30%) да бъде създадена от новия енергоблок.

В съпоставяне с обичайните енергоблокове (с ВВЕР-1000), планът, по който е построен енергоблокът от потомство „ 3 плюс”, има редица преимущества, които доста усилват икономическите му характерности и сигурност. Така да вземем за пример, електрическата мощ на реактора е нараснала с 20% - от 1000 на 1200 мегавата, а експлоатационният живот на главното съоръжение е подсилен - от 30 на 60 години. В същото време, енергоблокът дава отговор на най-високите интернационалните условия в региона на нуклеарната сигурност.

Проектът за Ленинградска АЕЦ 2 е референтен за интернационалните планове на съветската корпорация „ Росатом “ като Беларуската АЕЦ, АЕЦ „ Пакш “ 2 в Унгария, египетската АЕЦ „ Дабаа “, АЕЦ „ Ханхикиви “ 1 във Финландия и други
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР