От Министерството на образованието и науката (МОН), и от учители

...
От Министерството на образованието и науката (МОН), и от учители
Коментари Харесай

Янка Такева: МОН и учители никога не са искали да свалят Аз съм българче от учебниците

От Министерството на образованието и науката (МОН), и от учители по български език и литература, които вземат участие в работата за осъвременяване на образователните стратегии, в никакъв случай не е имало желание за смяна в проучването на стихотворението " Аз съм българче " от Иван Вазов. Това сподели Янка Такева - ръководител на Синдиката на българските учители към КНСБ. Тя съобщи, че този въпрос въобще не стои на дневен ред и в никакъв случай не е бил обсъждан.

" Не би трябвало да разрешаваме такива информации да ни влияят, тъй като те уронват престижа на нас, българите, като общество, и не би трябвало да има такова подиграване с патриарха на българската литература - Иван Вазов. Той е преведен на 36 езика в целия свят и неговите произведения - стихотворения и романи, са във Вашингтонтската библиотека. Лично съм била там през 1998 година по покана на тогавашния президент на Съединените американски щати Бил Клинтън. Тогава петима синдикалисти от Европа имахме среща през 1998 година Била съм в тази библиотека и съм видяла творбите на Иван Вазов в нея ", сподели Янка Такева.

" Българският преподавател е извънредно угрижен и аз получавам доста известия, в които учители приканват да не се подиграваме с българската еднаквост и с българския жанр, със самочувствието ни като народ ", изясни ръководителят на Синдиката на българските учители.

Категорично декларирам, като ръководител на СБУ, че няма желание за смяна в проучването на стихотворението " Аз съм българче " от Иван Вазов и това въобще не стои на дневен ред. Запознах се с позицията на МОН по този мотив и още веднъж мога да заявя, че подобен въпрос не е бил поставян за разискване, сподели Янка Такева.

Тя означи, че стихотворението " Аз съм българче " на Иван Вазов се учи още в първи клас и е на първата страница в буквара за първокласниците. Стихотворението се учи и от децата в детската градина, добави Такева.

На тържеството на паметника на Светите братя Кирил и Методий на 24 май възпитаници постоянно рецитират стихотворението " Аз съм българче ", тъй като то показва нашата българска еднаквост, сподели ръководителят на Синдиката на българските учители при КНСБ.

Янка Такева още веднъж акцентира, че учители по български език и литература се обръщат към нея и приканват да не се позволява смяна в проучването на стихотворението " Аз съм българче " от Иван Вазов. Такива послания насочат учители от цялата страна - от Рибново, от София, Бургас или от Варна.

В никакъв миг и под никаква форма не е обсъждана смяна в проучването на стихотворението " Аз съм българче " от Иван Вазов. Това се посочваше в безапелационната обществена позиция на Министерството на образованието и науката от 16 януари. От МОН разясниха през вчерашния ден, че мотив за нея са поредност от погрешни внушения на политици, които през последните дни популяризират подправени изказвания, свързани с творбата и проучването й в българските учебни заведения.

Стихотворението " Аз съм българче " се учи още в първи клас. В утвърдената образователна стратегия на МОН, която е наложителна за всички учебни заведения в Република България, е записано, че учениците би трябвало да могат да рецитират творбата. Внушенията, че са вероятни промени поради непознати жители, са лишени от смисъл, защото в България от години има възпитаници с друго поданство, които се образоват в българската просветителна система. За тях важат същите правила и в този смисъл те би трябвало и се научават да рецитират " Аз съм българче " още в първи клас. Опитът демонстрира, че това не съставлява компликация за децата.

Само преди няколко месеца завърши прегледът на образователните стратегии, включително в тези за първи клас. Нито в крайните текстове, нито в хода на разискванията, са били коментирани каквито и да е промени, свързани със стихотворението " Аз съм българче ". Това е още едно доказателство, че сходни разисквания не са водени по никакъв метод в никакъв миг в Министерството на образованието и науката.

МОН за следващ път приканва политиците да не спекулират с българското обучение с политически претекстове - сходни дезинформации са освен нездравословни, само че и рискови, се споделяше в позицията на просветителното министерство, напомня Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР