От миналата седмица наемодателите в Берлин ще трябва да намалят

...
От миналата седмица наемодателите в Берлин ще трябва да намалят
Коментари Харесай

В Берлин се случи нещо чудно, наемателите ликуват

От предходната седмица наемодателите в Берлин ще би трябвало да понижат "твърде високите наеми " - т.е. в случай че те надвишават стандартизирания предел с над 20% - или ще би трябвало да заплащат солени санкции,

По-рано немският парламентарен съд отхвърли жалбата на асоциацията им, с която те се пробваха да предотвратят влизането в действие на разпоредбите.

Около 85% от всички берлинчани живеят чартърен и съгласно Berlin Tenants " Association (BMV) към 365 хиляди жилището в града се ще окажат с по-ниски наеми.

Данните се оспорват: проучване на F+B, специлизирана в консултантски услуги на пазара на недвижими парцели, пресмята, че смяната ще засегне половин милион жилището.

Намаляването на наемите ще важи най-много за договорите, подписани през последните пет или шест години, защото наемите в немската столица се повишиха фрапантно за този интервал: от 2014 до 2019 година със приблизително 30%.

Ограничението няма да важи за здания, приключени след 2014 година Наемът на междинен апартамент от 60 кв. м. е към €850, или една трета от междинния приход на семействата в Берлин.

Множество наемодатели в града обаче се надяват наемателите да не виждат новите правила. Изследване, оповестено предходната седмица, сочи, че три четвърти от наемителите, които имат правото да получат понижаване на наема, не са били осведомени от наемодателите.

Това значи, че самите наематели ще би трябвало да създадат инспекция в интернет страницата на общината, а по-късно да съдят наемодателите си.

Намаляването на наемите е втората стъпка от проекта на лявото държавно управление в Берлин да укроти покачването на разноските за жилище в града.

През февруари покачването на наемите бе на практика замразено за пет години за 1,5 млн. жилището в града.

В същото време наемодателите пресмятат загубите: съгласно F+B те ще изгубят общо €250 млн. годишно, или по €40 месечно от апартамент.

Някои от тях към този момент желаеха позволение да усилят наемите, с цел да избегнат икономическо усложнение посредством държавни правила, които би трябвало да защитят хората, които зависят от наемите. Според Берлин броят им е дребен.

В правосъдната борба следва основната развръзка през идната година: съдът би трябвало да реши дали локалните управляващи в Берлин имат правото да постановат ограничавания върху наемите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР