От миналата година има черна дупка в капиталообразуването на България.

...
От миналата година има черна дупка в капиталообразуването на България.
Коментари Харесай

Красимир Дачев : Омръзна ни от политици, трябват ни държавници

" От предходната година има черна дупка в капиталообразуването на България. Ние сме на дъното! Може би изключение е Гърция, която беше във банкрут. След години се усеща това, че не е вложено. В ръцете на политиците е да вземат нелицеприятни ограничения. И до момента караме без да тормозим хората. Няма държавници. Стига политици - омръзнаха ни! Икономиката се прокарва с държавната политика ", заяви зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев в предаването " Денят ON AIR ". 

Гостът попита за какво предходната година не беше изпълнена финансовата стратегия и уточни, че всичко сега е спряно, тъй като страната не се грижи за публичните планове.

" Парите, които дадоха, отидоха в канала. Вече 20 месеца всичко е спряно и нищо не се строи, има малко довършителни работи. Трагедия е по пътищата, няма вложения в поправки ", каза Дачев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му задграничните вложения не са панацея и са едвам 7-10% от всички вложения. Когато има локални вложения, тогава идват и непознатите, означи зам.-председателят на БТПП, съгласно който влизаме в рецесия и става все по-трудно. 

" За бизнеса не е невероятно, само че е мъчно и стартира да се свива. Свиването е публичен инстикт. Иска да има 20-годишна визия. Нямаш ли небосвод да знаеш какво ще се случи на следващия ден, вдругиден, другия месец, другата година... Стой си у дома, къде си тръгнал. Политиците към този момент са си самодостатъчни, дори гласоподаватели не им трябват. Има група политици, към тях има мераклии службогонци и нагаждачи, в паниката - някой и различен гласоподавател ", счита Дачев.

Според него даже през 1997 година ситуацията не е било чак толкоз тежко, тъй като тогава е имало разговор сред политиците.

" Не имам вяра по какъв начин едни естествени и възпитани хора не могат да доближат до решение. Първият печели с по-малко от 10% от гласоподавателите - какъв електорат и кой мисли за гласоподавателите?! Толкова са си самодостатъчни и опиянени ", посочи Дачев.

По думите му рискът е да спрем да влагаме и да изостанем прогресивно от съседите и целия Европейски Съюз. Дачев позволи, че може и да няма идващ транш по Плана за възобновяване, защото е допустимо с европарите да са запушвани дупки, свързани с пенсиите и заплатите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР