От месеци испанското правителство се опитва да попречи на бежанците

...
От месеци испанското правителство се опитва да попречи на бежанците
Коментари Харесай

Бежанците в Испания - златна мина за трафикантите


От месеци испанското държавно управление се пробва да попречи на бежанците да се трансферират от Канарските острови на континента. Именно това кара мнозина да потърсят услугите на трафиканти, които печелят милиони на техен тил.

Рафаел е водач на тир и постоянно пътува сред Лас Палмас, столицата на Канарските острови, и континентална Испания. Преди няколко седмици се натъква на неприятна изненада: открива цяла група незаконни пасажери в камиона си.
Редакцията предлага
" Четирима се бяха скрили по осите на влекача, някои бяха влезнали откъм гърба в контейнера. Ако бях присъединил системата за изстудяване по време на пътуването, щяха да са измръзнали ", споделя водачът. Но те и по този начин били толкоз изтощени при идването, че Рафаел трябвало да повика кола за спешна помощ, с цел да ги закара в болница.

Канарските острови са единствено промеждутъчен стадий

От началото на годината към 30 хиляди мигранти са пристигнали на испанските острови в Атлантическия океан, които тук-там са отдалечени на по-малко от 100 километра от Африка. Бежанците са най-вече от Мароко, само че и от страни южно от Сахара като Сенегал и Мали. За множеството от тях Канарските острови са единствено междинна спирка по пътя им към Испания и други европейски страни. Испанското държавно управление от месеци се пробва по всякакъв начин да предотврати основаването на нов бежански кулоар в Европейски Съюз.

Амаду Диоп от Сенегал идва с дървена лодка на Гран Канария преди повече от половин година. Заедно със стотици други мигранти е настанен във краткотраен лагер, в който се усеща като в затвор. " Нямам работа, нямам какво да върша - мога единствено да хапвам и да дремя. Не съм пристигнал по тази причина. Не можем да създадем безусловно нищо за нашите фамилии в Сенегал - като да вземем за пример да им изпращаме пари за храна ", споделя младият мъж пред Дъждовни води.

Бизнес за милиони

Отчаянието на мигрантите се е трансформирало в рентабилен бизнес за някои поданици на Канарските острови. В средата на април полицията задържа 45 души по съмнение, че са забъркани в трафик на хора. Разследващите считат, че арестуваните са направлявали трафика от дребни бръснарници и туристически бюра в южната част на Гран Канария.

Една от бръснарниците, от които оперира грамандната мрежа за търговия с хора

Моделът им на работа е обикновен: те доставят мигрантите с подправени документи и ги събират назад при идване на континента, с цел да могат да ги употребяват още веднъж. Част от мрежата са и лица, които всекидневно се занимават с трафик на опиати.

Според наблюдаващи, разкритата група е единствено върхът на айсберга. Още доста незаконни организации не престават да оперират на островите. Мигрантите заплащат сред 700 и 3000 евро на трафикантите. Оборотът на бандите възлиза на милиони.

Властите заобикалят тематиката

Испанските служби за сигурност не желаят да разискват въпроса. Уговорено изявление с представител на полицията бе анулирано в последната минута след интервенция на вътрешното министерство в Мадрид.

Чема Сантана, който дава отговор за миграцията на островите, е единственото публично лице, според да застане пред микрофона на Дъждовни води. Той е уверен, че Канарските острови имат проблем с трафика на хора, само че гледа на него като на общоевропейски феномен - изключително в районите с външни граници. " Навсякъде, където се струпват групи мигранти, пораждат сходни мрежи. Винаги ще има хора, които се обогатяват от миграцията ", споделя Сантана.

Група марокански мигранти получава помощ от бежанска организация

Междувременно настоящо правосъдно решение постанови, че управляващите не могат наложително да задържат мигранти на островите и по този начин да ги тласкат в ръцете на трафикантите. Ако избран човек може да се легитимира, разполага със съответните документи за регистрация и съблюдава разпоредбите, въведени поради пандемията, управляващите нямат съображение да му забранят да се насочи към континентална Испания. Макар държавното управление да апелира решението, се чака, че то ще бъде доказано и на по-горна инстанция. А резултатът от него към този момент се вижда на пристанището. Според работещите там броят на нелагалните пасажери понижава. Испанското държавно управление стартира и доста да уголемява програмата за разселване на уязвимите групи хора - дами и деца. Така трафикантският бизнес на Канарските острови скоро може да загуби своята прелест.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР