От Международната автомобилна федерация са прекалили с мерките срещу подскачането,

...
От Международната автомобилна федерация са прекалили с мерките срещу подскачането,
Коментари Харесай

Директор във Формула 1: ФИА прекали с мерките срещу подскачането

От Международната автомобилна федерация са прекалили с ограниченията против подскачането, които ще бъдат въведени във Формула 1 от началото на сезон 2023. Това е мнението на Пат Симъндс, който сега е един от директните ръководители на спорта, като той се занимава най-вече с техническия аспект на нещата.

Припомняме, че от ФИА оповестиха няколко промени в техническия устав след Гран При на Азербайджан предишния юни. Причината за този ход на Централата бяха рисковите стойности на подскачането, които изпитаха част от отборите в Баку.
 От ФИА опазиха измененията в разпоредбите за 2023 година От ФИА опазиха измененията в разпоредбите за 2023 година
Най-засегнат бе тимът на Мерцедес, чиито водачи Люис Хамилтън и Джордж Ръсел се оплакваха от съществени блоки в своите гърбове през целия уикенд край крайбрежията на Каспийско море. След надпреварата в Азербайджан даже имаше подозрения, че седемкратният международен първенец ще би трябвало да пропусне старта в Канада идната седмица поради проблемите от Баку.
 Ще пострада ли Мерцедес от измененията в разпоредбите за 2023 година? Ще пострада ли Мерцедес от измененията в разпоредбите за 2023 година?
В отговор на тези терзания от ФИА оповестиха, че за 2023 година страничните ръбове на подовете на колите ще бъдат повдигнати с 25 милиметра. Това обаче докара до неодобрение от част от имовете и в последна сметка се стигна до компромисните 15 милиметра.
 Верстапен: Промените в разпоредбите за 2023 са пресилени Верстапен: Промените в разпоредбите за 2023 са пресилени
Освен това още в хода на миналия сезон, по-специално от Гран При на Белгия, бяха въведени краткотрайни ограничения против подскачането. Според тях тимовете биха обвързване да вършат промени по своите настройки, в случай че колите им подскачаха прекалено много по време на тренировките.
 ФИА: Не е изненада, че три тима преобладаваха при дебюта на новите правила ФИА: Не е изненада, че три тима преобладаваха при дебюта на новите правила
„ Мисля, че ФИА реагира пресилено след Баку – сподели Симъндс пред немското издание Auto Motor und Sport. – В Баку проблемите бяха най-големи, тъй като един тим (Мерцедес) тества нещо, което не сработи, след което се оплака обществено от проблемите. Ако от ФИА не се бяха намесили то казусът щеше да се реши от самосебе си, тъй като множеството тимовете към този момент знаят по какъв начин да го управляват. “

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР