От лятно към зимно часово време ще преминем в нощта

...
От лятно към зимно часово време ще преминем в нощта
Коментари Харесай

Връщаме стрелките с час назад в неделя, връхлитат ни...

От лятно към зимно часово време ще преминем в нощта на 28 против 29 октомври. Тогава тъкмо в 4.00 ч. през нощта ще върнем стрелките на часовниците си с час обратно. И по този начин до последната неделя на март следващата година, когато ще се върнем към лятното време, оповестява Нова тв.

Колко значим е един час за живота ни и за какво от ден на ден специалисти упорстват да се анулира лятното часово време? Какви са резултатите за здравето, стопанската система, енергетиката и даже селското стопанство? Смяната тутакси стартира през 1916 година – в началото в северната част на Европа, а към този момент и в над 70 страни по света. Любопитното е, че има две територии, които имат лятно часово време през цялата година – остров Макуайр (Австралия) и Сан Луис (Аржентина). А задачата е една - да се пести сила, като се употребява оптимално светлата част от деня. Сметките демонстрират, че въртенето на стрелките икономисва сред 0.5 и 3 % от общото ползване на електрическа енергия. Този резултат обаче става все по-малък.

В същото време промяната на времето води до недоспиване, стрес, отмалялост, меланхолия и неработоспособност. Негативните резултати специалистите правят оценка на 131 милиарда евро за лекувания на болести, породени от изкуственото напредване на стрелките. Статистиката сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към Бърза помощ нарастват с 12%, самоубийствата - с 66%, а инфарктите - със 75 %. В Европа от години тече полемика дали фактически има стопански резултат от преместването на стрелките и до каква степен това не вреди на здравето ни. А решението дали да отпадне лятното часово време се чака до края на годината.

30-години след въвеждането на прекосяването от зимно към лятно часово време и назад Русия се отхвърля от тази процедура през есента на 2011 година Тогава руснаците се отхвърлиха да връщат стрелките на часовниците си с един час обратно.
тагове часовник стрелки време отмалялост стрес
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР