Неплатени работници, тихи обекти: Имотните проблеми на Китай засягат Country Garden

...
От Лори ЧенТИАНДЖИН, Китай (Ройтерс) – В недовършен жилищен комплекс
Коментари Харесай

От Лори Чен

ТИАНДЖИН, Китай (Ройтерс) – В недовършен жилищен комплекс Country Garden в покрайнините на север Китайската метрополия Тиендзин, строителството се забави до тъпа шумотевица и няколко празни работници се скитат из почти празен обект.

„Не са ни плащали от китайската Нова година (през януари). Ние всички сме притеснен", каза работник на име Уанг, 50, който каза, че е спрял работата в обекта Yunhe Shangyuan миналата седмица.

Разпростиращият се комплекс е един от двата проекта, които Ройтерс посети в петък в Тиендзин, пристанищен град от 14 милиона души на около 135 км (84 мили) югоизточно от Пекин. И двата обекта се управляват от Country Garden, най-големият строителен предприемач в Китай по обем на продажбите преди тази година, сега затънал в дългова криза, заплашваща да се разпространи в по-широката икономика.

Строителството беше частично или напълно спряно и на двата обекта - по-големият с няколко реда недовършени пететажни жилищни блокове и другият с безжизнени кранове и дебели зелени скелета, висящи над скелетни високи сгради. Работници в общежитията на обектите се оплакаха от месеци без заплащане.

„Подложен съм на голям натиск“, каза работник в обекта Yunhe Shangyuan с фамилно име Уей, също на около 50 години, който добави, че е получил само еднократна издръжка от 4500 юана ($618) досега тази година.

„Имам жена и дете, които скоро ще се върнат на училище, както и възрастни родители... Работници не мога да живея с това."

Веднъж смятан за един от по-стабилните във финансово отношение предприемачи, Country Garden сега е водещ в това как цикълът се е обърнал за разработчиците.

Неговите финансови проблеми допринесоха за дълговата криза в сектора на недвижимите имоти в Китай, който представлява приблизително една четвърт от втората по големина икономика в света, като в момента губи пара на фона на спада на жилищата и слабите потребителски разходи.

Представител на Country Garden's Проектът Yunhe Shangyuan заяви в изявление на Wechat, че всички негови „регистрирани служители“ получават заплащане.

В обекта Yunjing Huating през юни правителството нареди да бъде спряно строителството, за да се коригират проблемите с управлението, каза представител на проекта пред Reuters в отделна декларация. Оттогава е преминал проверка и се очаква работата да бъде възобновена следващата седмица, каза лицето, като добави, че спирането няма да окаже влияние върху набелязаната дата за завършване октомври 2024 г.

Някои работници не са наети директно от предприемача , каза представителят на Yunjing Huating, но от неговия изпълнител, който „е обещал да плати заплатите на работниците до края на този месец“.

Изпълнителят на проекта, Shenyang Tengyue Construction, не отговаряше на обажданията от Reuters или отговорете на имейли с искане за коментар.

Министерството на жилищното строителство не коментира запитвания на Reuters относно спиране на строителството в сектора на имотите като цяло или в частност Country Garden.

НЕДОВЪРШЕНИ ДОМОВЕ

Country Garden има близо 1 милион жилища за завършване, според оценки на японската инвестиционна банка Nomura. Тя не е признала публично дали някой от нейните проекти е спрял строителството поради финансови ограничения.

В обменно подаване на 10 август Country Garden заяви, че „няма да пожали усилия, за да гарантира доставката“ на апартаменти и че ще „осигури функционирането на проекти в цялата страна“, за да изпълни ангажимента си към купувачите на жилища.

Country Garden изгради успеха си, като бързо продаде голям брой единици на ниски маржове и като обеща „петзвезден живот “ в по-малко популярни, по-малки градове.

Тиендзин има около дузина проекти за селски градини, като по-голямата част от тях са завършени и доставени, каза Гао Фей, мениджър за инвестиционни консултации в клона на Тиендзин на Centaline Property Agency.

Гао каза, че спрените строителни проекти са „сравнително редки“ в града, представлявайки около дузина от 300 обекта за продажба, но „наистина има проекти, чийто напредък в развитието се е забавил“.

„В Китай това е често срещано явление, защото сега всички строителни предприемачи контролират ритъма на строителство въз основа на темпа на продажбите... така че щом продажбите се забавят, строителството също ще се забави“, каза Гао пред Ройтерс.

Увереност в секторът претърпя голям удар миналата година, след като много китайски купувачи на жилища заплашиха да спрат да изплащат ипотеки, тъй като предприемачите спряха да строят предварително продадени жилищни проекти поради ограничена ликвидност и строги ограничения на COVID-19.

Пазарът на недвижими имоти в Китай леко се възстанови през първото тримесечие на 2023 г., но обемите на транзакциите оттогава намаляха, като по-голямата част от градските пазари на жилища остават в „депресивно“ състояние, каза Гао.

„Видяхме, че много купувачи на жилища са засегнати от липсата на доходи и техният избор за закупуване на жилище и това, което могат да си позволят, са засегнати на свой ред.“

(Репортаж от Лори Чен в Тиендзин; Допълнителен репортаж от Клеър Джим в Хонконг; Редактиране от Sumeet Chatterjee и Sonali Paul)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР