От Кристин към Кристалина - с това пределно лаконично заглавие

...
От Кристин към Кристалина - с това пределно лаконично заглавие
Коментари Харесай

"Кандидат, избран с форцепс" - за Кристалина Георгиева битката за МВФ ще е трудна

От Кристин към Кристалина " - с това пределно сбито заглавие и няколко фрази сп. " Форчън " означи новината за избора на Кристалина Георгиева за претендентът на Европейския съюз за ръководещ шеф на Международния валутен фонд на мястото на подалата оставка Кристин Лагард. Това, прочее, е след известието за идната годишна ранглиста на най-влиятелните дами в света за 2019 година

Но първите мнения и прогнози след решението от петъчната вечер сочат, че за най-успешният и прочут български върховен началник от интернационална организация няма да е елементарно да оглави МВФ и да попадне в класацията на " Форчън ".

" Нищо не е завършило. Кандидатурата ѝ няма поддръжката на всички от Европейски Съюз и консенсусът беше измъкнат с форцепс. А това може да окуражи други кандидати да се включат ", споделя за " Франс прес " източник, непосредствен до полемиките.

Тази метафора е много образна и разказва способ при раждането, когато със специфичен апарат се захваща главата на бебето и се издърпва на открито. Това се прави тогава, когато процесът върви прекомерно постепенно и има заплаха за бебето, като използването му носи риск и за родилката, и за детето. Процедурата се ползва единствено в болнична конюнктура, тъй като може да се наложи незабавно прекосяване към цезарово сечение.

" По-добре да не знаете по какъв начин се прави този избор "

Този път финансовите министри и водачите на 28-те от Европейски Съюз не стигнаха до " цезарово сечение ", само че съгласно същия източник на Агенция Франс Прес българката е получила поддръжката на 56% от страните членки, представляващи 57% от популацията на съюза. За решение с квалифицирано болшинство са нужни 55% от страните и 65% от популацията. Обсъждането и гласуването са поверителни и няма публично известие коя страна по какъв начин е гласувала, само че и " Файненшъл таймс " написа, че Георгиева е " спечелила вота, само че не и задоволително над нужния предел ".

Мнозина, които не я познават, още не са научили по какъв начин да произнасят името ѝ и я назовават Кисталина Джорджева.

" Споровете кой да оглави МВФ са като правенето на наденици - по-добре да не гледате от близко по какъв начин се прави ", разяснява Том Бьоркъл от " Ройтерс " в понеделник с адаптиране на фамозния откъс от Ото декор Бисмарк. Във видео диалог по решението на той сподели в понеделник, че явно изборът на Георгиева е компромис, само че и че тя има безспорна подготовка за високи постове в международни организации, а МВФ има традиция да бъде предвождан от технократи. Но след рецесията от 2008 година този пост стартира да се политизира, добавя той. " Мисля, че ще е мъчно да се върнем към предишното, само че и в случай че търсите най-хубавият кандинат, Кристалина Георгиева надали би била под №1 в листата ", споделя Бьоркъл.

Според него тази кандидатура не носи нещо изключително нито на МВФ, нито на Европа, където не престават да имат вяра, че поста им се поставя. " Георгиева има доста опит в стратегии и политики за развиване, само че ѝ липсва статутът и репутацията на Критин Лагард, заради което не наподобява очевидният победител, в случай че страните членки във фонда търсят по света най-хубавия за шеф. Избирането ѝ е останка от договарянето на договорка за постове, в това число за началник на Европейската комисия и шеф на Европейската централна банка. "

МВФ най-сетне ще приложи върху себе си препоръките за пенсионерите

Той не вижда проблем с разпоредбите на МВФ, съгласно които претендент за ръководещ шеф не може да е по-възрастен от 65 години (Георгиева става на 66 на 13 август), тъй като на процедура фондът ще би трябвало да промени разпоредбите си и да приложи към себе си това, за което пропагандира и инструктира страните (включително Съединени американски щати и Япония) - да покачат пенсионната възраст, тъй като новата действителност е хората да са дейни и в по-голяма възраст от до неотдавна нормалното.

Това са настройки от преди един век, а и сега виждаме на каква възраст е президентът на Съединени американски щати (73) и кандидати за поста му като Джо Байдън (76) и Бърни Сандърс (77), а фамозният вложител Уорън Бъфет е на 89 и не наподобява да има желание да се отдръпва от фонда си Berkshire Hathaway, добавя Бьоркъл.

Германия има вяра, че Кристалина Георгиева ще оглави МВФ, макар че кандидатурата ѝ ще наложи смяна на разпоредбите на фонда, съобщи говорителка на финансовото министерство в Берлин, цитиана от " Ройтерс ".

Твърде " френски " претендент?

Но авторитетни издания като " Файненшъл таймс ", " Блумбърг " и " Ройтерс " оповестиха през последните седмици, че тя не е била кандидатурата на Берлин, подкрепил някогашния финансов министър и водач на Еврогрупата, холандеца Йерун Дейселблум, стигнал до финала с 44% от гласовете на страните членки. Испански медии също показват, че в последна сметка и Мадрид не е застанал зад Георгиева. Лондон не хареса бързането на френския финансов министър Брюно льо Мер да се избере претендент на Европейски Съюз за началник на МВФ и няколко издания настояват, че финансовият министър Саджид Давид е дал своя вот " въздържал се ".

От друга страна Кристалина Георгиева се възприема като любимец на президента Еманюел Макрон, който в границите на няколко седмици съумя да провали системата на водещите претенденти за ръководител на Европейската комисия и да прокара Урсула фон дер Лайен за поста, да наложи Кристин Лагард за избора на Европейския съвет за следащ шеф на ЕЦБ и да събере в заключителните 12-часови телефонни съвещания задоволително гласове за българката. Преди това се твърдеше, че Париж стои зад разискването на Георгиева като възможен правоприемник на Доналд Туск.

" Истината е, че няма подготвен и тестван европеец, допустим за всички ", сподели европейски министър пред CNBC.

Това частично не е изключително успокояващо за нея, защото борбата в коридорите на МВФ занапред стартира и занапред има изказвания, че тя няма да е лека. Изборът при започване на октомври се прави от 24-членния Управителен съвет на МВФ, а не от 189-те страни членки на фонда, а Съединени американски щати, които имат практическо несъгласие върху решението, не дават безапелационни сигнали, че ще спазят неписания принцип европеец да оглави институцията.

Така всички, които се надяват да трансформират статуквото, надушват опция, каквато нямаха през 2011 година при избора на Лагард.

Кой може да се конкурира с нея

Формално, европейските страни ще съблюдават крайния си избор, само че не е изключено Англия, да вземем за пример, мълчешком да лобира за шефа на централната банка Марк Карни. Той е с английски, ирландски и канадски паспорти и може изненадващо да се появи в играта, в това число тъй като " има положителни контакти в кабинетите на МВФ ". Все още не изчезва от радарите и името на някогашния финансов министър Джордж Озбърн.

Южноафриканският централен банкер Лесетя Кганяго може да се възползва от упоритостите на Африка за по-значителнопредставителство в международните институции, изтъквайки, че днешният е стопански и политически доста по-разнообразен по отношение на времената, когато се ражда МВФ преди повече от седем десетилетия.

Агустин Карстенс - някогашният шеф на мексиканската централна банка и сегашен основен шеф на Банката за интернационалните разплащания, може още веднъж да потърси поддръжка за своя кандидатура за най-високия пост в МВФ и даже се твърди, че към този момент е в такава акция.

Азия и в частност Китай или Япония, може да заявят рекламация към това 12-ят ръководещ шеф на фонда към този момент да не е европеец, тъй като има по-квалифицирани азиатци от Георгиева. Сред имената, които показват азиатски медии, са Харуко Курода от централната банка на Япония Чин Йе Лайчин от Азиатската банка за възобновяване и вложения или Рагурав раджан, някогашният шеф на Reserve Bank of India

Дори се заприказва, че Обединените арабски емирства може да предлагат Мохамед ел Ериан, бившят изпълнителен шеф на капиталовия фонд PIMCO и човек, добре прочут в международните финансови столици.

Не е известно също дали няма да се появи кандидат, който до момента е бил отвън радара поради възрастовото ограничаване. Станли Фишер, да вземем за пример, не бе позволен преди 8 години, тъй като беше на 67 години, въпреки да е някогашен шеф на централната банка на Израел, някогашен основен икономист на Световната банка.

Време на провокации

Кандидатурата на Кристалина Георгиева идва в миг на нови провокации пред ръководителя на МВФ.

Търговската и валутна война сред Съединени американски щати и Китай, която ибухна с нова мощ през последните дни, основава обстановка, каквато в международната стопанска система не е имало от десетилетия. Лидерът на МВФ ще би трябвало да маневрира измежду възходящ протекционизъм по света и водачи, които избират едноличните решения пред комплицираните и тромави процедури на институциите.

Българката може да се окаже отпред на фонда в миг, когато светат навлиза в застоялост, а евентуално и в криза с поевтиняващи активи, свиващо се произвеждане и вложения и съвсем изчерпани благоприятни условия на централните банки да реагират с намаление на лихвите. Не понижава, а се усилва, изолирането посредством наказания на Русия, а страни като Турция, Аржентина и Венецуела се борят със съществени вътрешни проблеми, създавани и от елементарен популизъм и шовинизъм.

За справяне с такава обстановка от ръководителя на МВФ се чака да има интернационален престиж, смесен с дипломатически гений, както и солидни знания и умения в стопанската система, финансите и ръководството.

" Понеже е работила в Световната банка, а не идва от национално държавно управление, те без подозрение към този момент има вероятността на персона, която схваща потребността да представляваш света и ползите на страните членки, а освен на избран регион ", споделя пред " Ню Йорк таймс " за Кристалина Георгиева Марк Собел, някогашен чиновник на американското министерство на финансите и сегашен консултант в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР