От кореспонденция между президентството и посолството на САЩ ставало ясно,

...
От кореспонденция между президентството и посолството на САЩ ставало ясно,
Коментари Харесай

F-16 влиза обратно в играта

От преписка сред президентството и посолството на Съединени американски щати ставало ясно, че през февруари Lockheed Martin са изразили подготвеност да доставят новопроизведени машини от 2016 година без посредничеството на Португалия, които съгласно тях могат да се вместят в утвърждения от България бюджет.

:

- Съединени американски щати очевидно ще вземат участие с две предложения: за остарели самолети дружно с Португалия и за нови непосредствено от Lockheed Martin.

- Управляващите очевидно се канят да дадат 1.5 милиарда лева за самолети без въоръжение.

- С парите за нови самолети и кораби ГЕРБ желае да купи и нови бронирани машини. Още по тематиката
Покупката на нови изтребители ще бъде отчасти рестартирана

България още веднъж ще желае от Швеция, Италия, Португалия и Съединени американски щати обвързващи предложения за доставка на бойни самолети
20 сеп 2017
Луиз Бергхолм: Очаквам скоро договаряния за шведски изтребители

Посланикът на Кралство Швеция в България пред " Капитал "
28 юли 2017
ГЕРБ нанесе въздушни удари по президента

Покрай избора на нови изтребители Борисов е на път да насъска Съединени американски щати против президента
29 юни 2017
Парламентът сътвори краткотрайна комисия за изтребителите

Според Корнелия Нинова ГЕРБ са оповестили война на президента
28 юни 2017
Надцакване с изтребители

С избора на нов вид бойни самолети служебното държавно управление на Румен Радев заложи политически капан на ГЕРБ
5 май 2017
С секрети критерии служебният кабинет избра шведските изтребители Gripen

Сделката за нови военни самолети на стойност 1.5 милиарда лева би трябвало да бъде утвърдена и от Народното събрание
26 апр 2017 Ако сте хранили някакви илюзии, че 11 години след влизането в НАТО страната ни, въпреки и постепенно, ще стартира да се превъоръжава със западен вид бойни самолети, очевидно сте безвъзвратен оптимист. Следващата седмица Народното събрание най-вероятно ще ревизира капиталовите планове за модернизиране на българската войска, тъй че да ги разтегли още във времето и да се опита да осъществя три с парите за два. Всичко това излиза наяве както от отчета на краткотрайната парламентарна комисия за изследване на процедурата по желание на нов изтребител, по този начин и от изявленията на зам.-министъра на защитата Атанас Запрянов по време на конференцията Future Armed Forces 2040 предишния вторник

Интересното особено по въпроса с бойните самолети е, че в конкуренцията евентуално ще влезе още една американска оферта – този път непосредствено от производителя на F-16 Lockheed Martin, който най-вероятно ще предложи новопроизведени машини. " След като излезе отчетът на комисията, ние ще се съобразим с този отчет и сме подготвени да продължим с рамката, която включва и батальонната бойна група – бойната машина на пехотата. Тоест ние ще помолим нашия парламент да утвърди планове за капиталови разноски за самолета, за корабите както е и да прибавим план за капиталов разход за бойна машина на пехотата ", разяснява Запрянов във вторник. Реалният резултат от всичко това обаче е, че страната ни на процедура ще изпраща нови претенции за обвързващи предложения до страните, снабдители на самолети, а през това българските Военновъздушни сили ще продължат да разчитат на старите руски МиГ-29, за чийто ремонт и рационализация с присъединяване на Русия ненадейно заприказва в последно време и актуалният боен министър Красимир Каракачанов.

Да върнем часовника

Формалният мотив за ревизирането на капиталовите планове за армията са рекомендациите на парламентарната комисия за новите изтребители, която завърши работа преди седмица. От нейния проектодоклад сякаш несъзнателно стана ясно за първи път, че явно има нова оферта от страна на авиостроителната корпорация Lockheed Martin, която е упомената в записка под линия.

Комисията предлага процедурата да бъде върната най-малко една стъпка обратно, защото съгласно нея методиката за оценяване на самолетите е изменена в крачка и е записано условие наложително да има разсрочено заплащане, въз основата на което F-16 са били дисквалифицирани. " Временната комисия установи, че в следствие от извеждането на схемата за заплащане при актуализацията на Методиката за оценка през 2016 година от основополагащ и залагането й като наложителен коефициент се основават условия за голословно премахване на една от офертите. От оставащите две, които не престават да се съревновават, едната е на практика неконкурентоспособна. За страдание Временната комисия не откри рационални учредения за тази смяна на методиката. ", споделят депутатите. Според народните представители, дали своят вот отчета с 13 на 7 гласа, въпросното решение, взето от Борда за ръководство на плана (БУП), е несъстоятелно и за това приказват няколко условия.
" С почитание към българските парламентарни процедури и експертизата на членовете на комисията, бихме желали да изтъкнем, че започването на нова интернационална процедура ще докара до по-нататъшни забавяния на процеса по придобиване на нов изтребител и ще удължи зависимостта на България от наследените системи за защита. Това в допълнение ще натовари оперативния бюджет на българските Военновъздушни сили. ", разяснява преди седмица вицепрезидентът на Saab Магнус Луис-Олсон, отговарящ за Европа, в извънредно остро за щведската компания изказване.

Фотограф: Капитал
" Готовност за превъзмогване на правни и финансови проблеми при придобиване на отбранителни артикули по Програмата за задгранични военни доставки (FMS) на Съединени американски щати е заявена от представители на Съединени американски щати при осъществяване на двустранна среща в МО на 25.01.2016 година с работната група, назначена с Министерство на здравеопазването ОХ-045. На срещата представителите на Съединени американски щати са предложили делене на плана на етапи в сходство със схемата за разсрочено заплащане ", означават депутатите. И не престават: " Като отговор на уточняващите въпроси от страна на ръководителя на БУП (командира на Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков – бел.авт.) от Съединени американски щати и Португалия се получава позитивен отговор на условието за вземане предвид със схемата за заплащане. " Въпреки това обаче F-16 биват служебно отстранени.

Скритата запаса

По-интересната част обаче е в идващия параграф на отчета. Там се загатва, че още през февруари, по време на ръководството на служебното държавно управление, назначено от президента Радев, на България е направена нова оферта за нов аероплан, която се включва в одобрената финансова рамка. Макар да не се споделя директно за кого става дума, в записка под линия е упоменато за " грама от посланика на България в Съединени американски щати до Администрацията на Президента, Министерство на външните работи и МО по отношение на среща с представители на корпорация Lockheed Martin.

Източници на " Капитал " потвърдиха за сходна среща сред президента Радев и висши американски представители по време на форума по сигурността в Мюнхен през февруари. Там Съединени американски щати са изразили удивление, че страната ни е поискала от тях единствено самолети " втора употреба ", откакто е нараснала бюджета за рационализация на Военновъздушни сили от 800 млн. на 1.5 милиарда лева От Lockheed Martin са изразили подготвеност да доставят новопроизведени машини от 2016 година без посредничеството на Португалия, които съгласно тях могат да се вместят в утвърждения от България бюджет.

Председателят на плановия ръб ген. Стойков също е удостоверил съществуването на сходна оферта по време на среща с депутатите на 14 септември. Въпреки че оценявал позитивно нейните характерности, съгласно него предлагането не било прегледано, тъй като в него не било включено въоръжението на самолетите. " Това пояснение буди неразбиране, като се има в поради, че и офертите на другите претенденти са без въоръжение ", обобщават депутатите от краткотрайната комисия. Всичко това е извънредно значим подробност освен тъй като командващият на Военновъздушни сили очевидно е дисквалифицирал и новите F-16, само че и поради признанието на ръководещите, че се канят да купя самолетите " голи " и че гласуваните 1.5 милиарда лева в действителност са единствено началната миза за бъдещите изтребители.

В последна сметка това, което следва да се случи другата седмица, е инспектиране на решението на Народното събрание за пазаруване на изтребители от времето на предходното държавно управление на ГЕРБ. " Като най-малко следва да включва ново примерно систематизиране (схема) на заплащането, която следва да обезпечава реализацията на трите предпочитани плана за превъоръжаване на Въоръжените сили. ", предлагат депутатите. Преведено на естествен език това значи, че с парите за нови самолети и кораби ще би трябвало да се купуват към този момент и новите бойни машини за пехотата. Затова по информация на " Капитал " заплащането на изтребителите ще бъде разтегнато в границите на 10 години.

Депутатите също по този начин считат, че военното министерство би трябвало " да актуализира главните разновидности за реализация на плана на база на офертите, постъпили след изпращането през месец декември 2016 година на Искане за предложение (RFP). Актуализираните съществени разновидности за реализация на плана да бъдат импортирани за приемане от Народното събрание дружно със схемата на заплащане ". Или казано с други думи, ръководещите непосредствено споделят, че новите F-16 също би трябвало да бъдат позволени до процедурата. Което на практика значи, че до момента в който старите МиГ-29 не престават да гният, играта за техния правоприемник на процедура стартира съвсем изначало.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР