От кисели краставички до чорапи с водка и птичи изпражнения

...
От кисели краставички до чорапи с водка и птичи изпражнения
Коментари Харесай

„Закуската на котарака“ и още 5 нестандартни терапии за махмурлук в Европа

От кисели краставички до чорапи с водка и птичи изпражнения – има доста разнообразни поверия и лекувания за махмурлук, които може да са ви нужни след празничната вечер на 31-ви декември.

Списък на Euronews показва най-нестандартните способи за лекуване на махмурлука в Европа (за които обаче не подсигуряваме, че ще ви оказват помощ да си осигурите по-гладко начало на новата година).

Сок от кисели краставички (Полша)

Поляците избират да изпият чаша сок от кисели краставички, с цел да облекчат утринните страдания. Киселите краставички са от главно значение за възобновяване на силите, защото концентрацията на калий и натрий в тях оказва помощ за набиране на изгубените електролити. Някои питейни заведения даже оферират шот бърбън със сок от кисели краставички.

Чорапи с водка (Естония)

Този обичаен естонски способ включва накисване на чифт чорапи във водка, които се носят под различен чифт дебели чорапи, и консумация на чаша парещ чай. В този ексцентричен метод има план, защото става въпрос за битка на огън с огън - водката и горещият чай ще провокират изпотяване и затова ще освободят токсините от организма ви.

Katerfrühstück (Германия)

В Германия има дума за всичко. Махмурлукът е прочут като Katzenjammer - " котешки плач/нещастие ". Затова не е изненада, че закуската при съществуване на махмурлук е Katerfrühstück - или " закуската на котарака ". Тя включва маринована херинга, увита към кисели краставички и лук. Според доста източници работи чудесно, само че очаквайте дъхът ви да направи усещане на близките.

Подобно на немския лек, само че евентуално малко по-вкусно, белгийците избират маринована херинга с лук, чушки, кисело мляко и червен пипер.

Ракия и птичи изпражнения (Унгария)

Някои унгарци имат вяра, че прибавянето на изпражнения на врабчета към ракията ще помогне за облекчение на махмурлука. Няма доста информация за какво, като се има поради, че те евентуално съдържат паразити, както и че лекуването звучи по-лошо от самото заболяване. Все отново, в случай че съумеете да убедите врабче да се изходи в чашата ви, ще получите обичайно унгарско решение за алкохолните последици.

Среднощни спагети (Италия)

Италианската традиция против махмурлук е spaghetti di mezzanotte. В това няма никакъв същински трик - просто ще бъде вкусно и ще попие от алкохола. Предпочитаното ядене е Aglio e Olio - вкусно и просто ястие от Неапол, за което са нужни спагети, чесън, зехтин и чили. И в случай че имате най-малко малко самоуважение (настояват италианците), не забравяйте нарязания магданоз за гарнитура.

Бира и Шкембе

В сърцето на балканската просвета, българският лек за утринните неудобства породени от алкохол е колкото кулинарен, толкоз и удобен. Горещата шкембе супа е почитана поради хипотетичната ѝ дарба да облекчава признаците на махмурлука, което ѝ е обезпечава висок статут в региона на националните лекове.

Магията не завършва с това. Много хора имат вяра, че тази изобилна супа, съпроводена от студена бира, е най-хубавият антидот против пулсиращото главоболие и изнемощялост, които съпътстват нощ на препиване. Независимо дали науката удостоверява това изказване, българите постоянно се кълнем в това вековно средство, изтъквайки неговата успеваемост в битката с неволите след празник.

Но за какво е тази любопитна композиция? Някои настояват, че киселинността на чорбата оказва помощ за усмиряване на стомаха, а газираната бира за хидратиране и ободряване. Други пък считат, че възстановяващата мощ на топлото, питателно ядене дружно със студена напитка улеснява прехода от мъгливата предходна вечер към яснотата на идната заран.

Красотата на тези лечения се крие освен в хипотетичната им успеваемост, само че и в културното им значение. Махмурлукът може и да е световно събитие, само че лечебните средства приказват доста за кулинарното завещание на всяка страна и за изкуството да се възстановиш след радостна нощ.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР