От какво се нуждае човек, за да поддържа висока продуктивност

...
От какво се нуждае човек, за да поддържа висока продуктивност
Коментари Харесай

Капитан и командир, луд създател или визионер: Матрица на самоуправлението на Алън

От какво се нуждае човек, с цел да поддържа висока работливост в живота си? Как решително да ръководи времето и редовно да реализира задачите си в дълготраен проект?

Под името  “Матрица на самоуправлението ” е прочут инструмент за персонална успеваемост, който подсказва отговорите на всички тези въпроси посредством елементарна диагностика на персоналната успеваемост.

Матрица на самоуправлението

Матрицата на самоуправлението е изобретение на Дейвид Алън – съветник по ръководство на времето от Съединени американски щати и основател на Метода GTD, с който се подрежда измежду най-влиятелните специалисти в света по въпросите на високата работливост. Алън разгласява своята матрица в книгата си “Making It All Work ” през 2008 година

Дейвид Алън смята, че когато става дума за дейно самоуправление, от голяма важност са два основни детайла:

Контрол. Това е така наречен “хоризонтален фокус ” – ключ към спокоен надзор върху ежедневните действия и задания. Човек, който има мощен надзор върху себе си, умее ясно да дефинира задачите и резултатите, към които се стреми, както и дейностите, нужни за тяхното реализиране посредством придържането към система за работа, която да употребява и преглежда постоянно.

Перспектива. Това е така наречен “вертикален надзор ” – дава нужната визия, която придава смисъл на контрола. Човек с ясна вероятност умее да разпознава верните действия и задания и взема осъзнати решения, когато се изправя пред сериозни проблеми и провокации.

Голямата концепция на Дейвид Алън е, че за да управляваме дейно времето и с цел да реализираме редовно високи цели и резултати, ние се нуждаем по едно и също време от надзор и вероятност.

Не можем да имаме едното без другото – надзор без хоризонт или вероятност без надзор. Ако сме отвън надзор, е доста мъчно да поддържаме подобаваща вероятност. Ако не можем да забележим нещата от вярната вероятност, в някакъв миг ще загубим надзор. Отсъствието на единият или другият детайл води до дисбаланс и по-ниска персонална успеваемост.

От съчетаването на двата детайла – надзор и вероятност, се образуват четири квадранта на матрицата на самоуправлението. Всеки от тях е присъщ с нещо, има своите плюсове и минуси и ни е прочут по един или различен метод. Четирите квадранта на матрицата на самоуправлението на Алън са:

Микромениджър или Изпълнител;

Луд основател или Визионер;

Жертва или Отговарящ;

Капитан и Командир.



Нека разгледаме по-подробно четирите квадранта на матрицата на самоуправлението на Алън.

1. Микромениджър или Изпълнител

“Микромениджър или Изпълнител ” е първият квадрант от матрицата на самоуправлението. Характеризира се със мощен надзор и неразбираема вероятност, написа novavizia.com. 

Човек, който живее или работи с високо равнище на надзор и липса на вероятност, е  “Микромениджър ” – концентрира се върху образуване на нещата и дребните елементи повече от нужното. Този микромениджмънт и несъразмерен надзор, без вярната посока, води до прекалено много труд напразно, защото липсва взор върху “голямата картина ”. В крайната си форма, живот в този квадрант може да докара до обсесивно-компулсивно разстройство.

В своята позитивна форма, престоят в този квадрант трансформира човек в  “Изпълнител ” – съзнателен и порядъчен човек, който се старае да приключи работата до дъно и да изпипа нещата. Понякога просто би трябвало да се запретнат ръкави и да се прегледат от близко всички елементи на работата. От основно значение тук е да се знае по кое време да се промени държанието, с цел да се смени хоризонта.

2. Луд основател или Визионер

“Луд основател или Визионер ” е вторият квадрант от матрицата на самоуправлението. Характеризира се със слаб надзор и ясна вероятност.

Човек, който живее или работи с ниско равнище на надзор и ясна вероятност, е  “Луд основател ” – креативна персона с голяма креативност, който обаче мъчно може да се концентрира върху някоя от концепциите си, с цел да я осъществя на процедура и постоянно има възприятието, че има прекалено много неща за правене, с които не насмогва. Такъв човек рядко реализира каквото и да е било. В крайната си форма, живот в този квадрант може да докара до синдром на недостиг на вниманието.

В своята позитивна форма, престоят в този квадрант трансформира човек във  “Визионер ”. Понякога е хубаво да се помечтае или да се намерения за нови благоприятни условия в бъдещето. Нещо повече, от време на време даже е потребно умишлено да се влиза във  “визионерски режим ”, стига да не се получи прекомерно дълъг престой в сходно положение.

3. Жертва или Отговарящ

“Жертва или Отговарящ ” е третият квадрант от матрицата на самоуправлението. Характеризира се със слаб надзор и неразбираема вероятност.

Човек, който живее или работи със слаб надзор и неразбираема вероятност, е  “Жертва ” – човек, който живее реактивно, в непрекъснат режим на “гасене на пожари ”, високи равнища на стрес и в неспособност да предусети следващия потенциален проблем. Почти невероятно е сходен човек да реализира каквито и да е било високи цели или устойчиви резултати.

В своята позитивна форма, престоят в този квадрант трансформира човек в  “Отговарящ ”. Понякога всеки от нас попада в тази обстановка – изниква нещо незабавно и непредвидено и ние би трябвало да “отговорим ” на обстановката, т.е. да вземем отношение или да предприемем несъмнено деяние. Понякога това даже би могло да е от изгода за нас, защото може да ни донесе нови благоприятни условия, които не сме предполагали, че съществуват. Разликата сред това да сме “Жертва ” и “Отговарящ ” се състои в способността ни да възстановим контрола си.

4. Капитан и Командир

“Капитан и Командир ” е четвъртият квадрант от матрицата на самоуправлението. Характеризира се със мощен надзор и ясна вероятност. Желателно е да прекарваме повече време точно в този най-благоприятен квадрант.

Когато човек е  “Капитан и Командир ”, т.е. има взор върху огромната картина и в това време “държи пулса ” на всички значими елементи, той изпада в положение на естетика, известна като  “поток ”. Това е изключително положение на мозъка, при което имаме мощна степен на осъзнатост, цялостна централизация и сме погълнати от заниманието си. В сходна обстановка ние постигаме високи резултати и достижения, без да се усещаме претрупани.

И този квадрант обаче не идва без своите минуси. Ако сме прекомерно дълго в него и не внимаваме задоволително, от време на време можем да пренебрегваме избрани промени, които се случват към нас и които изискват от нас да променим самите себе си, с цел да се приспособяваме.

Приложение

Разбира се, идеалната обстановка е да имаме висока степен както на надзор, по този начин и на вероятност, т.е. да сме по-често в квадранта  “Капитан и Командир ”.

Останалите три квадранта не са толкоз удобни, само че въпреки всичко попадането в тях не постоянно е нещо отрицателно. Напълно обикновено е краткотрайно да се преместим в някои от тях.

Също по този начин, според от задачите и дилемите, по които работим, е допустимо в някои области и планове да имаме мощен надзор, а в други – слаб. По същият метод стоят нещата и с вероятността – в някои области и планове тя може да е ясна, а в други – неразбираема.

Целта на матрицата на самоуправлението е да ни помогне да осъзнаем ролята на контрола и вероятността, както и опцията да сме в разнообразни квадранти и техните особености, тъй че да можем да поправяме курса, в случай че се постанова, и да се придвижим към оптималния квадрант – “Капитан и Командир ”.

В обобщение

В резултат от съчетаването на два основни детайла в живота на всеки от нас – надзор и вероятност, матрицата на самоуправлението на Алън дефинира четири квадратна, в които прекарваме времето си:

Микромениджър или Изпълнител;

Луд основател или Визионер;

Жертва или Отговарящ;

Капитан и Командир.

Всеки от четирите квадранта има своите присъщи особености, плюсове и минуси. За оптимално ръководство на времето и реализиране на високи цели и резултати, би трябвало да прекарваме повече време в квадрант “Капитан и Командир ”.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР