От каква промяна се нуждае Европа, как да се върне

...
От каква промяна се нуждае Европа, как да се върне
Коментари Харесай

Ян Захрадил пред БНТ: ЕС има нужда от нов дух

От каква смяна се нуждае Европа, по какъв начин да се върне доверието в европейските институции, слаб ли е гласът на дребните страни - тези тематики разяснява в изявление за Българска национална телевизия Ян Захрадил, президент на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа и народен представител от Чехия в Европейския парламент. Той е в София за присъединяване в конференция на тематика " Обединеният консерватизъм - основната посока в развиването на България ". Форумът се провежда от Групата на Европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент. Домакин е евродепутатът и ръководител на партия " Презареди България " Николай Бареков. Съдомакин е водачът на " Атака " Волен Сидеров.

Г-н Захрадил, вие сте евродепутат от 14 години, откогато Чехия се причисли към Европейски Съюз. Ако погледнете обратно и сравните Европейски Съюз тогава и в този момент - коя е най- огромната разлика?
Ян Захрадил: През 2004 година,когато за първи път бях определен в Екологичен потенциал, имаше вълна на оптимизъм - 10 нови - страни членки, всички бяхме щастливи, обзети от огромни очаквания за бъдещето. Сега виждаме, че някои от тези положителни настройки, са - по този начин да се каже - обуздани. Защото Европейски Съюз е изправен пред някои проблеми - мигрантската рецесия, неналичието на доверие в европейските институции, еврокритичните настроения се ускоряват. По тази причина аз и моето придвижване желаеме да сме гласът на здравия разсъдък, умереният глас сред тези радикали, които са срещу Евросъюза и проевро фанатиците, които желаят да решат всеки проблем, повтаряйки мотото - " Повече Европа, повече Европа, повече Европа ". Нямаме потребност от " Не на Европа ", само че нямаме потребност и от " Повече Европа ". Имаме потребност от нещо по средата.
Г-н Захрадил, неотдавна обявихте желанието си да бъдете водещият претендент на Европейските консерватори и реформисти на изборите следващата година. Каква смяна желаете да донесе в Европейския съюз? Казахте - липсва доверие в Европейските институции - по какъв начин ще измененията това?
Ян Захрадил: Обществото в доста европейски страни има потребност от нов дух, от нов облик, от нова парадигма на Европейския съюз. Старата, избрана от мотото " още по-тесен съюз ", към този момент не работи. Затова е належащо да предложим нещо ново. Това е нашата задача. Вярвам, че ние като консерватори и реформисти можем да внесем този нов дух в европейската архитектура, в градежа на Европа.
Какви ще са практическите измерения на този нов дух?
Ян Захрадил: Виждам хора, които са доста антиевропейски настроени - желаят или да разрушат съюза, или да го изоставен. Това по никакъв метод не е нашата позиция. Искаме да сме положителни, проевропейски, само че да променим Европейски Съюз - да стане по - еластичен, по - пригодим съюз, който да дава отговор на света през ХХI-ви век. Опасявам се, че хората в Брюксел, които желаят още по - стеснен съюз, живеят в предишното и не могат да се приспособяват към новата обстановка.
Искате да сте водещ претендент на вашата партия, само че желаете ли в действителност да се кандидатирате за ръководител на Европейска комисия?

Ян Захрадил: Това е игра, която някои сътрудници от другите партии играят. Разбира се, че желая да бъда водещ претендент на моята група, само че това не значи автоматизирано, че единствено водещите претенденти би трябвало да са и претенденти за ръководител на Еврокомисията. Защото не Европарламентът избира този ръководител, а Европейският съвет. И националните държавни управления и министър председателите на страните имат правото те да изберат ръководителя на комисията.
Въпрос: Вие критикувате тази нова формула - на " водещия претендент ". Защо?

Ян Захрадил: Защото имам вяра, че Екологичен потенциал се пробва да наклони везните на европейските контракти в своя изгода и да изземе от Съвета властта за номинира ръководител на Комисията. Смятам, че записаното в договорите би трябвало да се съблюдава, а то е, че съветът избира ръководител на комисията. Съгласен съм, че водещите транснационални партии би трябвало да издигат водещ претендент, само че не съм склонен с концепцията ръководителят на комисията да се избира единствено всред тези водещи претенденти.
Вие гласувахте срещу процедурата против Унгария в Екологичен потенциал. Колко надълбоко е разделянето сред страните от Вишеградската група и по този начин наречената Стара Европа?
Ян Захрадил: Ние живяхме 40 години под комунистическа власт. Имаме идентични ориси - моята страна, Вишеградските страни, също и България. Имаме общо минало и сходни разбирания за политиката и можем да дадем своя неповторим опит на по този начин наречената Стара Европа и би трябвало да желаяме да почитат нашия опит. Имам чувството, че те не схващат доста добре нашето състояние и нашите потребности. Ето за какво избираме съдействие сред тези четири страни, тъй като считаме, че се разбираме доста добре между тях. Разбираме се доста добре и със страни като България, тъй като споделяме това злополучно минало, което ни е дало избран опит.
Дали част от казуса се дължи на превъзходството на огромните страни като Германия и Франция и на слабия глас на дребните като България и Чехия?
Ян Захрадил: Да, по този начин е. Някои институции са прекомерно доминирани от огромните партии от огромните страни и ето за какво твърдо поддържам съдействието сред междинните по мярка и дребните страни за да си основат мощно лоби, което да пази техните ползи в Европейски Съюз.
Какви ще са последствията от Брекзит за Европа, за европейската политика и за Вашата политическа група, в която - знаем - доста от депутатите са британци?
Ян Захрадил: Ние сме доста нещастни и натъжени от това, че се стигна до Брекзит. Искахме Англия във, а не отвън Европейски Съюз. Но в този момент би трябвало да уважим резултата от вота на английските жители. Сега би трябвало да се стремим към най- положителния излаз, т.е. да работим за съглашение сред Англия и Европейски Съюз, което да не навреди на комерсиалните ни връзки, на свободата на придвижване на хора и да не отнеме обществените придобивки на нашите жители - чехи, българи - живеещи и работещи във Англия. Надявам се, че ще успеем да реализираме съглашение, тъй като излизане без съглашение ще е най-лошият вероятен вид. Нашата група ще изгуби 18 членове от Англия. Но се надявам да запълним техните места със лични запаси. Ако всяка от нашите партии реализира по - положителни резултати на идващите избори, ще си върнем на мястото на 18 - те изчезнали депутати от нашите партии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР