От известно време се притеснявам, че в публичното пространство се

...
От известно време се притеснявам, че в публичното пространство се
Коментари Харесай

Ани Стоянова: Това не е война срещу “Пирогов“. Това е урок по носене на отговорност

„ От известно време се тормозя, че в общественото пространство се споделят погрешни неща. За мен е доста значимо те да бъдат изяснени. Миналата седмица в телевизионно предаване гостува шефът на болничното заведение по детски заболявания „ Проф.Иван Митев ” доктор Благомир Здравков, който аз доста почитам. Струва ми се обаче, че информацията, която той даде, не беше доста справедлива. Той се усъмни, че аз няколко месеца съм мълчала. Искам да е ясно, че не съм мълчала. Започнах да приказвам за неналичието на грижи за щерка ми, още до момента в който тя беше жива. Аз се принудих да напиша пост в обществените медии, с цел да накарам неврохирург да я прегледа, тъй като подобен не се беше появил три дни ”.

Това съобщи пред NOVA Ани Стоянова, майката на 15-годишната Даная, която умря напролет на 2023 година Момичето страдаше от хематологично заболяване, изпадна в мозъчна гибел, а органите ѝ дадоха късмет за втори живот на няколко души. В нейна памет бешесъздадена Фондация „ Даная “, която цели възстановяване на детското опазване на здравето у нас, както и повишение качеството на образованието.

Припомняме, че Стоянова изиска инспекция на събитията към гибелта на щерка ѝ в незабавната болница " Пирогов ”, тъй като съгласно нея момичето е оставено без профилирано наблюдаване и не ѝ е била предписана съответна терапия.

Тя беше безапелационна, че отговорност от хората, забъркани в процеса на лекуване на Даня, ще се търси по правосъден път. „ Това не е публичен въпрос. Но когато има проблем в такава огромна болница като „ Пирогов ” и тя е на цената на детски животи - има виновен. Истината и отговорността в България не е скъпа. Тя няма стойност. Ако питате каква е цената…Ето, погледнете ме. Аз съм цената. Аз не съм жива. Аз единствено по този начин наподобявам. Моля не си мислете, че някой е кадърен да я заплати. Директорът на " Пирогов " би трябвало да си тръгне, без значение по какъв начин се споделя ", акцентира майката на Даная.

Ани Стоянова съобщи, че страната " е абдикирала, няма институции ". И настоя - лекарите да спрат да се държат с хората като с животни. " Време е да променим тази система. Когато се отиде на обзор, да имадоверие сред лекарите и пациентите.Това не е война против лекарите. Това не е войнасрещу " Пирогов ". Товае урок по носене на отговорност ", акцентира майката на Даная.

„ Започнахме чисто институционалната борба. Чакахме „ Медицински контрол ” пет месеца да излезе с одит. Не съм мълчала и ден. Няма един ден, в който да съм останала у дома, да пия вино и да проклевам света. Боря се от първия ден против това, което се случи ”, безапелационна е Стоянова.

По думите ѝ друго значимо нещо, което би трябвало да се обясни, е аутопсията, която не е правена на Даная. „ Беше ми препоръчана аутопсия. Аз отхвърлих, тъй като ми беше обяснено, че аутопсията и донорството са несъвместими. Законово няма проблем, само че чисто като технология - не могат да се създадат и двете. Даная стана донор на четирима души и за мен това беше доста значимо. Толкова доста желаех да запазя частици от нея тук и по тази причина се съгласих с донорството. Аутопсията няма отношение към моите искания. Моите искания не са медицински. Аз нямам проблем с това по какъв начин е направена интервенцията. Моите искания са единствено и само и по отношение на дали беше проведен добре процесът на лекуване на Даная ”, безапелационна е майката на момичето.

Тя попита по какъв начин е допустимо дете с хематологично заболяване, което си е блъснало главата, да бъде изпратено у дома единствено с обезболяващо, без да бъде изработен скенер. Тя попита по какъв начин три дни дете в реанимация няма кой да го огледа, а нещата са се случвали единствено онлайни с консултация по телефона. " Как аутопсията оказва помощ и потвърждава това? ”, зададе въпрос тя. И акцентира, че щерка ѝ е третирана като крепко дете, а не като характерен случай на пациент, който има хематологично заболяване.

След срещата с лекари и управление на „ Пирогов ” тя съобщи, че „ била продуктивна ”. „ Трябва да се осъвременят протоколите. Не съм срещу специализантите, само че когато се появи някакъв по-специфичен случай, те би трябвало да имат някой зад тила си, на коготода се обадят. Срещата мина продуктивно, като изключим държанието на шефа, който стартира по едно време да фамилиарничи, което е безспорна липса на почитание - освен към мен, само че и към случилото се ”, акцентира Стоянова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР