,,От избора за служебен премиер останаха двама- това е проста

...
,,От избора за служебен премиер останаха двама- това е проста
Коментари Харесай

Кадиев за казуса ,,Служебен премиер``: Политически ,,девствени`` хора няма да има, важното е да са читави

,,От избора за длъжностен министър председател останаха двама- това е елементарна математика, няма гадаене, тъй като явно не може да е Росен Желязков, който е напълно политическа фигура, имате 4-ма души от Българска народна банка, които отпадат, защото Европейската централна банка им сподели, че в случай че някой стане длъжностен министър председател, би трябвало да напусне банката. Никой не е толкоз малоумен да отиде на поста за 3/4 месеца и да загуби 6-годишен мандат.``

Това съобщи е ефира на,,Евроком`` в предаването,,ЕвроДикоФ`` някогашният заместник-министър на финансите Георги Кадиев във връзка с извършени срещи през последните два дни сред президента Румен Радев и 10-те претенденти за поста,,служебен премиер`` след измененията в Конституцията.

Кадиев добави, че омбудсман и зам.омбудсман също няма по какъв начин да заемат поста, защото Диана Ковачева отпътува за Страсбурк като арбитър, а зам.омбудсман подаде оставка.

,,И действително едниствените двама от тези 10 позиции, които отново имат своите косвени връзки в политиката, само че не са ясно изразени политически фигури, са двамата зам. ръководители на Сметната палата.``

,,Вижте каква е разликата- в Гърция избират единствено от трима служебни премиери- ръководителят на Конституционния съд, ръководителят на Върховен административен съд и ръководителят на Върховен касационен съд. Тоест това са хора, които не са определени от Народното събрание, а при нас и 10-те позиции са определени от парламента- по какъв начин след това да чакаме да не са политически фигури?``, попита той.

На въпроса кой е главния проблем на това, че претендентите за поста на длъжностен министър председател са политически лица, Кадиев съобщи:

,,Има спор на ползи. Предполага се, че служебният министър председател би трябвало да обезпечи почтени избори, а в случай че той е ослепителен представител на дадена партия, има възможност той да направи по този начин, че да подкрепи на своята партия по някакъв метод. Това е логиката.”

Кадиев съобщи, че е явна нелепост да лимитират избора на президента по този метод.

,,Ако в действителност всички вземат, че откажат- какво става, няма излаз от това нещо- изпадаме в конституционна рецесия. Никъде не написа, че Денков ще остане министър председател до предварителните избори- в Конституцията написа, че президента избира сред тези 10 позиции. Там не написа, в случай че никой не се съгласи, си остава сегашното държавно управление. Няма и периоди да бъде назначен министър председател, няма и период министър председателят да му предложи държавно управление.``

,,Това, което направи омбудсман Диана Ковачева, е безусловно унизително за институцията. Нея я натиснаха да изиска оставката на зам.омбудсман. Всички тези изказвания, че зам.омбудсмана си е подала оставката, тъй като не желае да политически назначения, са цялостни глупости- тя можеш просто да откаже, за какво си подава оставката?``.

,,В момента натискат Ковачева да избере нов зам.омбудсман- безусловно от през днешния ден за на следващия ден, можете да изберете за един ден човек за поста, да го сервирате на президента и да му кажете ето ви министър-председател.”

Кадиев изрече своето утешение от това, че Ковачева съобщи, че ще подаде оставката и няма предложи зам.омбудсман.

По отношение на двамта зам.управители на Сметната палата, той разяснява:

,,Тошко Тодоров е доста добър претендент, непокътнат е. Всеки един от тези 10 души е бил определен от Народното събрание, всеки от тях има някакво отношение към политиката, без значение директно или индиректно. Политически девствени хора няма да намерим, значимото е да са читави``, заключи той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР