От Института за пазарна икономика (ИПИ) считат, че липсата на

...
От Института за пазарна икономика (ИПИ) считат, че липсата на
Коментари Харесай

ИПИ предупреди: Липсата на редовно правителство и на приет бюджет създава редица рискове за страната


От Института за пазарна стопанска система (ИПИ) смятат, че неналичието на постоянно държавно управление, както и на признат бюджет, основава редица опасности в така и така динамичната световна обстановка. Резултатът от тези развития е отвод от смяна в неефективни и раздути разходни политики, както и неспособност за средносрочно обмисляне и финансово бюджетиране. Всичко това може да увеличи съществено недостига на България, съгласно ИПИ, съобщи Българска телеграфна агенция.

Проблемът тази година е какво ще се случи с държавното управление, сподели икономистът Петя Георгиева. По думите й това значи, че няма кой да носи отговорност за провежданата фискалната политика на България. Освен това сега не е елементарно да се планува брутният вътрешен артикул (БВП), тъй като макроикономическата обстановка е доста сложна. От страната на разноските пък липсват действителни оценки. Тъй като не се знае тъкмо какъв брой ще бъде Брутният вътрешен продукт, значи, че дефицитът може да стане значителен. Според нея даже и в сходна обстановка, страната ни би трябвало да се придържа към някаква сигурност. България съблюдава само правилото дългът, който се поема, да не надвишава 60 % от Брутният вътрешен продукт.

Главният икономист в ИПИ Лъчезар Богданов смята, че сега страната ни би трябвало да се върне към някои разбираеми и ясни " котви ". Той посочи, че със здрав разсъдък би трябвало да се излезе от тази обстановка. Икономистът добави, че в действителност би трябвало да се помогне на най-бедните. Въпросът е по какъв начин да се помогне, без да се " срути " бюджетът.

Основателят на ИПИ Красен Станчев не е сигурен, че всичко, което се предлага в Народното събрание, ще бъде утвърдено. Той счита, че доста неща, които ще бъдат признати, ще бъдат много по-лоши, в сравнение с се чака сега. Според него сега непрестанно се усилват разноските, тъй като политиката е ирационална. Това обаче няма по какъв начин да овладее инфлацията. Станчев смята, че въздействие има предизборната обстановка. " Всички партии дават обещание да компенсират всички за всичко ", сподели той и добави, че това няма по какъв начин да се реализира.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР