От Института за пътна безопасност настояват да се направи одит

...
От Института за пътна безопасност настояват да се направи одит
Коментари Харесай

Богдан Милчев пред ФАКТИ: Отдавна казах, че ИТН са дали пътищата на концесия на приятелски кръг

От Института за пътна сигурност упорстват да се направи одит на градежа на пътища у нас, само че от интернационалните компании. Така ще се разбере какъв брой са качествени. Какво се случва и с ръководството на страната, откакто от " ИТН " отдръпнаха министри. По тематиката пред ФАКТИ приказва Богдан Милчев.

- Г- н Милчев, живеем в много динамични дни напоследък. Лидерът на „ ИТН “ (ИТН) Слави Трифонов разгласи, че изтегля министрите си от кабинета. Има Такъв Народ, в лицето на Гроздан Караджов, оглавяваше районното министерство. Какво се свърши на тематика „ пътища “ за тези месеци на ръководство на кабинета „ Петков?
- Реално не се свърши безусловно нищо. Иначе имаше огромни обещания и предпочитание да се свърши нещо, само че нямаше опция. Аз още февруари месец споделих, че Има Такъв Народ са дали пътищата на концесия на другарски кръг. Тогава го споделих, а не в този момент, когато си хвърлят нападки един към различен, че нещата са по този начин. А в този момент господин Трифонов си призна. Може би това бе и единствената истина в изявлението, което даде преди дни. На въпрос познава ли Орлин Алексиев, той сподели, че са другари от 20 години. И това, което бе истина още, е, че те не си приказват за политика. Ако си говореха за политика, нашите пътища нямаше да бъдат оставени 8 месеца единствено на празни приказки. И ще обосновавам тезата си. Още в предизборните акции на Има Такъв Народ имаше диспути на тематика пътища. Тогава те включваха в диалозите Георги Георгиев, който след това стана техен народен представител. Той бе през ден в тяхната телевизия. И това в действителност е компетентен човек, който всички доста харесаха. В един миг, когато Има Такъв Народ влезе в ръководството, реши да извади на напред във времето приятелите на приятеля на господин Трифонов. А не специалиста, който ни се показваше първоначално, който плени ужасно доста хора с това, че знаеше и искаше да реши съответни неща. Георги Георгиев след това остана в ъгъла просто един народен представител от Има Такъв Народ. Затвориха му устата и не му даваха да приказва. Следващият факт.

Дали Има Такъв Народ са в политиката няма никакво значение, тъй като за тях политиката е бизнес.

Ето доказателства. В предизборната акция и в предизборната стратегия на партията е записано, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ), която дава отговор за пътищата, би трябвало да отиде в Министерството на превоза. И това е вярно дотолкоз, че министърът на превоза образува транспортните политики и по този начин те няма да бъдат разнообразни от политиките, които се вършат за пътищата. И след това от Има Такъв Народ какво се случи… Когато започнаха да вършат кабинет, се заинатиха и не пожелаха да пратят АПИ там, където му е мястото, а държаха непременно да отиде в този другарски кръг, където е приятелят на господин Трифонов. Когато приказвам за този другарски кръг, ето и доказателства. Г-н Караджов не отхвърля, че се познава с Орлин Алексиев. Шефката на „ Автомагистрали “, която скоро я назначиха с конкурс, идва от Общинска банка. И в случай че я питате, тя също няма да отхвърли своето другарство с господин Алексиев. Зам.-министър на господин Караджов е юрист на компании на господин Алексиев. Това е елементарно проверимо, тъй като адвокатските пълномощни се вписват в указател и това е обществена информация. Шефът на АПИ е също в този кръг и произлиза от една строителна компания, която има ужасно доста ползи, в това число и в София. Участва и в ремонта на бул. „ Дондуков “, доколкото си припомням. Всички ние знаем, че няма по какъв начин в София да вземеш нито една социална поръчка, в случай че преди този момент не си се договорил с този другарски кръг. И това е социална загадка. Да, ние нямаме директно доказателство, че някой с някого прави нещо неправилно. Но аз съм работил дълго време в полицията и мога да заявя, че когато има повече 3 косвени доказателства за една теза, ние можем да създадем обосновано съмнение. И за похлупак на всичко господин Кирил Петков сподели, че Станислав Трифонов му е споделил, че Гроздан Караджов е брокер. Брокерът е медиатор сред два бизнес кръга – единият възложител, а другият реализатор. Сами можете да си извършите изводите какво се свърши за нашите пътища.

- Оттеглянето на министри от Има Такъв Народ до какво ще доведе…
- Това е една огромна опция за българските пътища. Но в същото би трябвало да бъдем реалисти, че без Има Такъв Народ не може да има стабилно държавно управление. А ние сега сме в цялостен прелом. Нашите пътища са аварирали. Така мога да го кажа на езика на сигурността. При тази злополука към този момент е належащо не просто да управляваме риска преди злополуката, а би трябвало да преодоляваме вредите, които към този момент са нанесени. Ние, от Института за пътна сигурност, бяхме извънредно сериозни и към госпожа Комитова, която също имаше предпочитание, само че нямаше опция да направи за нашите пътища нещо. Единственото решение, което предлагам на българското държавно управление, е да дадат опция на специалисти да влязат в ръководството пътищата. Хора с ясна стратегия и визия, която да бъде оповестена обществено авансово. Каква е рецесията сега. От една страна имаме пътните компании, които се съставляват от някогашните шефове на АПИ – Светослав Глосов, Лазар Лазаров, Стефан Чайков, Георги Златев.

Всички тези, които са били шефове в АПИ, се пробват да ни изясняват какъв брой е зле ситуацията.

Вижте, ние не можем да решим нито един проблем на българското общество, в случай че тези, които през днешния ден ръководят строителните компании, на следващия ден ръководят АПИ, а след това се връщат във компаниите. Тук още веднъж приказваме за едни брокери, за едни медиатори, които са изпратени от едни другарски кръгове, с цел да свършат една работа на едни другари, а не на българското общество. И по тази причина предлагам да бъдат поканени български специалисти, които работят в чужбина за огромни строителни компании, които ще бъде доста мъчно да бъдат купени. И по този начин да стартира възобновяване на българските пътища и да се реши казусът с родните строителни компании. Проблемът сред строителните компании, българската страната, АПИ и така нататък не е единствено в корупцията. Но би трябвало да се знае, че алфата и бетата в корупцията са строителните лаборатории, надзорът и нормите за планиране.

- С елементарни думи това са факторите, които наблюдават за качественото осъществяване на строителството на пътища…
- Гореизброените фактори са тези, които подсигуряват, че издигнатият път е първокласен. И за мен е неразбираемо за какво господин Кирил Петков, откакто има толкоз доста искания към Има Такъв Народ, мълчеше до момента. И не даде опция да се образува интернационален одит, който да потвърди дали тези пътища у нас са качествени, или не. В момента ние спорим дали са качествени пътищата, или не, тъй като няма нито едно физическо доказателство, че пътищата ни са некачествени. Но ние го виждаме и го усещаме всеки ден, когато се движим по тях. Но няма експертни доказателства. Ние не чакаме, че АПИ, която се ръководи от строителните компании, ще потвърди такова нещо като възложител. И в случай че желаят „ Продължаваме промяната “ могат безусловно за месец да потвърдят на строителните компании дали строят качествено или некачествено. Тогава диалогът ще бъде различен.

Тогава диалогът няма да бъде дали дължи страната пари и за какво не се заплаща, а че строителните компании би трябвало да си оправят качеството.

Ако се откри човек, който да го направи и да се жертва, тъй като думата в действителност е жертва, да разплете целия този октопод, ще е добре. Да се разплете от метода, по който се образуват публичните поръчки, през метода, по който се прави надзора, през метода, по който строителните лаборатории документират качеството на материалите. И най-после отново стигаме до АПИ, която се разплаща и пуска пътя в употреба.

- Какво е съотношението качествено против некачествено, когато приказваме градежа на пътища у нас?
- Не би трябвало да гадаем. Ако кажа число, ще поискате доказателства. И по този начин е редно. Аз просто споделям, че в България не е осъществен нито един самостоятелен одит на качеството на нашите пътища. За подобен упорстваха Елена Йончева и президентът Румен Радев по времето, когато бяха в съпротива. Никой не желае да направи нищо. Защо в този момент, когато властта е в тях, когато 7 месеца президентът управляваше със служебни държавни управления, те не направиха подобен одит. Да, той ще коства пари, само че един път вечно ще се каже пътищата са такива и такива. И за какво одитът да е интернационален. Защото настоявам, че има косвени обвързаности сред строителните компании и строителните лаборатории. В България няма да намерите нито един настоящ архитект, пътен инспектор или пътен инженер, който ще застане против АПИ или против строителните компании. И това е по този начин, тъй като те му дават работа. И никой няма да има смелостта да го направи, до момента в който няма в държавното управление политическа воля.

- Порочна ли е практиката с инхаус договорите…
- И инхаус договорите, както и договорите за поддръжка и ремонт, които са надхвърлили сумите в тях неведнъж, са противоречиви контракти. В тях написа, че при спор той се взема решение от съда. И да ви напомня нещо. Има един отчет от Министерството на правораздаването, когато бе ръководено от господин Демерджиев. В него доста ясно е показана каква е правосъдната процедура и какво се предлага на кабинета на Стефан Янев да се направи по този въпрос. Тук основният въпрос е за какво нито кабинетът на Стефан Янев, нито този на Кирил Петков правят и вършат нещо, което е юридически обосновано – че всички контракти би трябвало да бъдат импортирани в съда. Приказките, които Гроздан Караджов приказва, че има риск за фиска…

Рискът е бил тогава, когато са предоставени поръчките и са им изплатени парите.

В момента ние сме в рецесия, а не в риск. И в този момент ни се предлага изключително законодателство, което за узакони противозаконното. Това е извънредно порочна процедура, която ще докара до сходни проблеми във всички сфери на публичния живот. Често слушам, че единствено приказвам и подлагам на критика, а не давам решения. Ето ви образец. От Института за пътна сигурност имаме подготвен проект за решаването на този проблем, обвързван с пътищата. Планът е от няколко точки. Дали кабинетът ще откликне, или не – не мога да кажа. Този проект, в случай че господин Петков не го одобри скоро и не влезе като тематика за диалог, ще го дам на медиите. В момента цялото общество е пленник на строителните компании. Те какво споделят: „ Ако не ни платите, няма да поддържаме и да строим. “ А те са една монолитна маса. При тях всичко работи от горната страна надолу властническо. Няма да намерите компании, които ще тръгнат да вървят против „ бащиците си “, приказвам за огромните 7-8 компании, които получават публичните поръчки в България. Това значи, че сега сме в обстановка на цунг-цванг, както се споделя в шахмата – каквото и да направиш, нямаш верен ход.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР