От информация от Варна научаваме, че одесчани отново са дошли

...
От информация от Варна научаваме, че одесчани отново са дошли
Коментари Харесай

На Първи май през годините – манифестации, сватби, протести

От информация от Варна научаваме, че одесчани още веднъж са пристигнали на посетители на варненци. " По добра традиция и с днешния първомайски празник двата града-братя - Одеса и Варна, си гостуват взаимно. Тази заран на варненското пристанище с пътническия транспортен съд " Литва " пристигнаха, с цел да прекарат празника измежду варненци, близо 320 души руски другари от Одеса и Одеска област ", написа Българска телеграфна агенция. Преди обяд гостите участваха на първомайската манифестация на варненските трудещи се, а на обед гостуваха на редица трудови колективи от града и окръга. Утре руските посетители ще прегледат някои забележителности на Варна, отбелязва още Агенцията.

Друга информация от Сливен от 1 май 1963 година носи заглавие " Малките празници на огромния ден " и в нея живописно е разказано по какъв начин десетина двойки са избрали празника, с цел да сключат брак.

" Манифестацията приключи, само че улиците към момента са цялостни с празнично облечени хора и внезапно, измежду многолюдието, ту на едно, ту на друго място, избликват радостни шумни възгласи: " Ха, да е честито " и дръпват се хората встрани, тъй като измежду многоцветния човешки килим се белват булчински премени. Ето първи към Градския съвет потеглят банцингарът Стоян Николов от цех " Цочо " и кетелистката от фабрика " 8 март " Елена Кисьова. С тях са другарите им по работа, околните им. От сърце им се радват познати и непознати. Точно пред съвета обаче ги настига друга сватбарска група - в дълготраен съюз на този ярък ден свързват своя живот учителката Лиляна Русева и Атанас Паскалев. Сватби, сватби, бели пролетни сватби! Не една, не две, 10 булки в бели премени, обкичени в цветя, спретнати младоженци. Ето тук са служащите Петър Габъров и Марийка Недялкова, Димитър Пешев и Марийка Казакова, Тодорка и Георги Воденичарови...Та могат ли да се изброят всички щастливци! Десетки младежи вляха своята наслада в огромния ден ", споделя репортерът на Българска телеграфна агенция.

Освен със сватби, празникът се свързва и с други радостни събития. През 2011 година преди началото на първомайския протестен протест на левицата е обявено, че тогавашният водач на Българска социалистическа партия Сергей Станишев е станал татко на момиченце - Дария. Бебето се е родило тази заран в 5:22 часа. Тежи 3, 300 кг. и е високо 50 см, се показва в информация на Българска телеграфна агенция.

Първи май, като се изключи че е ден на труда, ден на митинга против всяка обществена неправда, е и ден на вярата, отбелязва тогава Станишев на митинга на левицата. Днес съм изключително разчувствуван, тъй като точно на този ден, тази заран, се роди моята щерка и желая тя да има бъдеще в България, декларира той, представен от Българска телеграфна агенция.

Традицията с първомайския протестен протест продължава и сегашния ръководител на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. На 1 май се отбелязва и празникът на вестник " Дума " и левия щемпел.

По традиция в Деня на труда синдикатите у нас провеждат празнични шествия, концерти и осведомителни акции.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР