От индустриалния сектор в свиневъдството в Добричка област настояват заради

...
От индустриалния сектор в свиневъдството в Добричка област настояват заради
Коментари Харесай

Свиневъди настояват туристите, пренасящи животински храни през граница, да бъдат санкционирани

От индустриалния бранш в свиневъдството в Добричка област упорстват поради заплахата от африканска чума да бъдат въведени строги финансови наказания за туристите, укриващи и пренасящи през границата хранителни артикули от скотски генезис.

Граничната полиция не може да ревизира всички коли, а вирусът оцелява и в модифицираните месни артикули, боклуци от които туристите изхвърлят, съобщи на съвещание на регионалната епизоотична комисия доктор Румен Караманов, шеф на свинекомплекса в добричкото село Козлодуйци.

Той уточни фермата като най-голямата в страната и предизвести, че в случай че болестта засегне индустриалните обекти в района, в които се отглеждат над 100 000 животни, това би било злополука.

От граничната полиция потвърдиха, че през Граничен контролно-пропусквателен пункт в Добричка област минава огромен туристопоток, като дневно през Дуранкулак влизат по 5000-6000 души, а през Кардам - към 4000 души, и не всички могат да бъдат тествани.

Директорът на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт професор доктор Паскал Желязков, който взе участие в съвещанието на регионалната епизоотична комисия, моли в индустриалните обекти в бранша да се съблюдават строги ограничения за биосигурност, а в зоните към тях да се пристъпи към депопулация на домашните свине, съобщи Българска телеграфна агенция.

Професор Желязков счита за рационално най-малко за период от две години да се забрани развъждането на свине в така наречен задни дворове, които са рискови. Директорът на института се обърна и към горските чиновници всеки ден да обхождат горите за умрели диви свине, от които посредством чакали, лисици, грабливи птици болестта може да бъде механично пренесена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР