От I век насам на престола са се изредили 266

...
От I век насам на престола са се изредили 266
Коментари Харесай

Да теглим ли мамата на папата?

От I век насам на престола са се изредили 266 папи – ниски и високи, кльощави и преяждащи със сланина, благочестиви и скрити содомити, дори някои настояват, че е имало и жена отпред на римокатолическата черква. За тях има какви ли не митове – за Лъв Велики, пред който самият Атила коленичил в боязън, за Климент VIII, който признал, че Земята се върти към слънцето, за превъзходния Йоан-Павел II, който заби прът във вампирското сърце на комунизма. Опасявам се, че актуалният понтиф Франциск ще остане в историята като папата – страхливец.

Призивът му украинските герои да сложат оръжие в краката на съветските зверове, колкото и да беше замазван и редактиран, тълкуван и оценен от формалните представители на Ватикана, носи единствено едно обръщение. „ Блажени кротките, тъй като ще наследят земята “ – това, за непосветените е така наречен Трето самодоволство. Онова, отдадено на послушанието, вежливостта и ненасилието.

Твърде забавен миг избра Светият отец, с цел да ни напомни, че търсещият мир не е страхливец, а е доброжелателен, приятелски надъхан, изпълнен с доверие и вяра. Разбира се, би трябвало да се съгласим, само че не и когато съседът му раздира деца със севернокорейски дронове, взривява лечебни заведения и учебни заведения, разстрелва военнопленници и хвърля против невъоръжени цивилни изверги от затворническите колонии с десетки тежки присъди.

Понякога кротостта и състраданието могат да бъдат изразени само с оръжие в ръка. За страдание Франциск изпусна историческия миг да показва ролята на католическата черква като културен обединител на Западната цивилизация, като един от стълбовете, върху който се опитваме да градим общото, спокойно и плодотворно бъдеще на Европа.

Когато немските войски в разгара на Втората международна война стигнаха до Москва, когато се водеше Сталинградската борба, никой не призоваваше за мир с Хитлер и повдигане за бяло знаме. Освен може би Ганди, единствено че той се обръща към немския умопобъркан да спре безумната си експанзия, а не моли Сталин да остави оръжието. Тогава западните съдружници на Съюз на съветските социалистически републики, който се отбранява от експанзия, изпращат 14 000 самолета, 15 000 танка, няколко милиона тона храни, без които Русия нямаше да устои на офанзивата на фашистите.

„ Църквата е невидимо общество, формирано от души, чиято глава е само Христос и те нямат потребност от папската институция.  Папата е неграмотен и подкупен от лакомия и жадност за власт. Да се поклониш на папата е протест против Христос! “ Това са думи на Ян Хус, чешкият народен воин и мъдрец, изгорен на кладата поради смелостта да се изправи против догматизма на Ватикана.

Да, от 15-и век насам католицизмът е минал голям път, само че Франциск остава жертва и представител на някои от неизкоренимите му, вродени пороци. Политическите интриги, авторитарността, първобитното кастово разделяне, презумпцията на папската безпогрешност, са все трудности, през които Ватиканът би трябвало да премине, с цел да влезе дружно с паството си в 21-и век и да отговори на упованията на стотици милиони.

С величието на своето минало, с благосъстоянието на вековния си опит, католическата черква би трябвало да бъде светият фар в тези тежки времена за всички християни. Римската горделивост обаче я прави нерешителен съизвършител и далечен наблюдаващ на трагичните събития в Украйна. Докато това не се промени, на папата умерено можем да му теглим мамата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР