От хиляди години съществува антагонизъм между обществените настройки относно сексуалните

...
От хиляди години съществува антагонизъм между обществените настройки относно сексуалните
Коментари Харесай

Инцестът: историите на известни личности, посегнали към забранения плод

От хиляди години съществува конфронтация сред публичните настройки по отношение на половите връзки сред близки роднини и влечението на индивида към членове на фамилията. В основата на стигматизирането на кръвосмешението като непростимо зло са залегнали по-скоро биологични, в сравнение с обществени фактори.

Хората от дълго време са забелязали, че огромен % от децата, заченати от “забранени ” връзки, се раждат със страховити физически деформации. Оттам и страхът и отричането на инцеста. Това обаче не е попречило на някои от знаковите исторически персони да дръзнат да хапнат от “забранения плод ”. Ето някои от техните истории.

 'Tutanchamun - Sein Grab und die Schaetze' Exhibition Preview

Когато саркофагът с тленните остатъци на младия фараон Тутанкамон бива открит през 1922 година, лицето, претворено посредством златната маска, се трансформира в международна звезда, с помощта на необятното отразяване в медиите на забележителното археологическо изобретение. Съвсем до неотдавна гибелта на младия египетски държател беше тайнственост. Най-тиражираната доктрина беше, че фараонът е намерил ненавременната си гибел или в случай с каляска или вследствие на преднамерено ликвидиране. Патоанатоми обаче, най-после споделиха тежката си дума на специалисти по загадъчни смърти. След като вършат над 2 000 сканирания на мумията на Тутанкамон, те съумяват да получат цялостна виртуална възстановка на действителното тяло на 19-годишния юноша. И се оказва, че той въобще не е бил подобен красавец, за какъвто сме го мислили през всичките тези години. Тутанкамон е имал по женски заоблен ханш, противоположна захапка, плоско ходило и изкривена походка. От ДНК разбора специалистите заключват, че тези физически характерности са резултат от генетично заболяване, особено за децата, родени от инцестуална връзка. Тутанкамон е страдал най-вероятно също от епилепсия и извънредно мъчителна форма на заболяването на Кьолер, която провокира некроза на крайниците. Всички тези болести вкупом са довели до разумната гибел на младия фараон. Самият Тутанкамон е имал полова връзка със своята полусестра, от която се раждат две мъртвородени девойки.

 579px-Kleopatra-VII.-Altes-Museum-Berlin1

Да, не всеки път в човешката история инцестът е бил считан за табу, а дори в противен случай, бил е наложителен! Според закона на античен Египет, членовете на ръководещата династия били длъжни да се женят между тях за да се резервира чиста родословната линия. Клеопатра също е рожба на кръвосмесителна връзка. След гибелта на татко й, с цел да се съблюдава традицията, тя се дами за по-големия си брат. Когато последният умира в борба, тя се дами за по-малкия си брат. След неговата гибел, тя става едноличен държател на Египет. Много историци подозират, че Клеопатра е отровила втория си брат и брачен партньор, с цел да се добере до трона. Докато към момента дели ложето си с братята си, тя износва децата на любовниците си Юлий Цезар и Марк Антоний. Иконичната кралица, която принадлежи към династията на Птоломеите, ръководи Египет 22 години.

 Daly

Родената през 1922 година Барбара Бекланд е за времето си това, което през днешния ден са Парис Хилтън и Ким Кардашиян – риалити звезди без съответно професионално занятие, само че с голяма известност в общественото пространство. Снимки на красивата Барбара непрекъснато красят страниците на Vogue и Harper’s Bazaar. Никой по това време обаче и не подозира, че и тя като майка си страда от голям брой душевен проблеми и че на няколко пъти е посягала на живота си. Менталната неустойчивост на Барбара е в основата на инцестуалната й връзка със сина й Антъни. Според биографите на звездата, Барбара пробва да “излекува ” хомосексуалността на сина си като го принуждава да прави секс с нея. Антъни, който страда от шизофрения и също постоянно изпада в психотични рецесии, понася насилието с години, до момента в който в един миг не му идва допълнително и импулсивно взема решение да се отърве от деспотичната си майка. Денят е 17 ноември 1972 година След следващото сдърпване с Барбара, Антъни сграбчва кухненски нож и я наръгва смъртоносно. Когато полицията идва, заварва Антъни да си поръчва китайска храна по телефона.

 108562553_f8180e29-ec8e-48b8-9fbd-29ceaddf8e4c

През 2007 година излиза филмът “Дивашка берекет ” (Savage Grace), който споделя историята на Барбара Бекланд, в ролята на която се превъплъщава Джулиан Мур. Ролята на Антъни се играе от носителя на “Оскар ” Еди Редмейн.

 57560a6f160000bc04f95808

The Mamas & The Papas са тотална машина за шлагери през 60-те години. Парчета като California Dreamin и Monday, Monday ги вършат най-успешната фолк-рок и поп група на предишния век. Джон Филипс е водачът на групата, а също и създател на множеството аранжименти на песните. Понеже е кумир на милиони, през целия си живот се старае да поддържа безукорен обществен имидж. Обаче през 2009 година, съвсем десетилетие след гибелта на Филипс, щерка му Макендзи изважда нескрито мръсните му ризи, заявявайки пред медиите, че татко й е почнал полова връзка с нея, когато тя е на 19 години. В биографичната си книга Макендзи разказва сцена от нощта, когато е сключила първия си брак. Надрусаната до козирката Макендзи се свестява по някое време и осъзнава, че татко й е върху нея и я изнасилва. Това обаче не се оказва индивидуален случай. Кръвосмесителната връзка сред двамата продължава цели 10 години и стопира, едвам когато Макендзи забременява. Опасява се, че бащата на детето й евентуално е личният й родител. Джон Филипс заплаща за аборта, а с това поставя край и на половите връзки с щерка си.

 Juan_de_Miranda_Carreno_002

Векове наред Хабсбургската династия се употребява със статута на мерцедеса измежду другите европейски кралски семейства. Освен че е отпред на Австро-Унгарската империя повече от шест века, посредством голям брой кралски брачни съюзи Хабсбургите съумяват да разпрострат властта си още в Бохемия, Унгария и Испания. В края на 16-и век обаче се стига досега, когато към този момент са се свършили свободните женихи и булки от другите кралски семейства. И от немай къде Хабсбургите стартират да се женят между тях. Аналите несвенливо приказват за неконтрилуема вълна от инцестуални брачни и извънбрачни връзки по време на 200-годишното властване на Хабсбургите в Испания. Историците са на мнение, че крахът на династията е бил неизбежен точно поради изродяването на всяко последващо потомство. Смъртта на 39-годишният Карлос II, който е безплоден с изключение на многото си вродени деформации, бележи краят на кръвната линия на великата династия на Хабсбургите

 edgar-allan-poe-hires-cropped1

Един от най-влиятелните американски писатели на 19-и век и утвърден занаятчия на хоръра в никакъв случай не е криел влечението си към доста, но в действителност доста млади дами. Когато е 20-годишен, По отпътува за Балтимор, където отсяда в дома на вуйна си и седемгодишната й тогава щерка Вирджиния. Отначало писателят демонстрира интерес към едно 17-годишно съседско момиче. То обаче не откликва на възприятията му и целият любовен интерес на младежа се пренасочва към невръстаната му първа братовчедка. Майката не утвърждава изродения темперамент на връзките им и им не разрешава да се виждат. Когато По е на 26, а Вирджиния на 13, влюбените вземат решение да избягат. За да могат да се оженят, двамата подправят свидетелството за раждане на Вирджиния по този начин, че тя да наподобява пълнолетна пред закона. Бракът им продължава 11 години. Вирджиния умира от туберкулоза през 1847 година, а след гибелта си се трансформира в тъмнокосата жена, която Едгар Алън По постоянно загатва в доста от своите тъмни, изпълнени с мистичност и горест разкази.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР