От гражданската организация Спаси София днес оповестиха добра новина -

...
От гражданската организация Спаси София днес оповестиха добра новина -
Коментари Харесай

Изоставените коли ще се премахват по-бързо

От гражданската организация Спаси София през днешния ден оповестиха добра вест - периодите за унищожаване на изоставени коли от улиците, тротоарите и градинките към този момент са сензитивно съкратени и вместо досегашните 27 месеца, процедурата ще лишава единствено шест. Драстично се редуцира срокът, в който стартира процедурата по унищожаване на старите коли от общински площи - вместо ненужно очакване на цели две години, те ще се смятат за изоставени след тримесечен период от приключването валидността на последния механически обзор. Преди да бъде наложително отхвърлен, автомобилът се стикира с предизвестие и притежателят му разполага със период от още 3 месеца, в който може да го отстрани непринудено или да премине ГТП.

Промяната се случва след самодейност на Спаси София и самостоятелния общински консултант Борис Бонев, които преди месеци са изпратили стимулирани оферти до трите отраслови министерства - Министерство на околната среда и водите, Министерство на вътрешните работи и МТИТС с искане за промени в нормативната уредба, които да разрешат по-бързо унищожаване на изоставените коли от улиците на градовете.

По думите на градските деятели, с това се взема решение дълготраен проблем, за който институциите непрекъснато са си прехвърляли отговорността. „ Промените ще разрешат както на София, по този начин и на общините в цяла България да отстраняват доста по-бързо изоставените коли, с които са заринати публичните площи - улици, тротоари, градинки и площадки. " - споделят от Спаси София.

„ Благодарим за бързата и дружелюбна реакция на трите министерства, с които през последните месеци водихме градивен и професионален разговор, лишен от непотребна политическа измама. В последна сметка, един сериозен проблем е решен и в този момент ръцете на институциите са отвързани да работят. Щастлив съм, че с премахването на грозните изоставени коли освен ще освободим повече места за паркиране в кварталите, само че и ще осигурим и по-приветлива и уредена градска среда. " - съобщи Борис Бонев, самостоятелен общински консултант в СОС.

От Спаси София приканват всички способени институции в София - кметът Йорданка Фандъкова, районните кметове и „ Център за градска подвижност " да създадат бърза реогранизация на сегашните тромави процедури, с цел да бъде обезпечено по-бързото и по-ефективно унищожаване на изоставените коли от обществените пространства на София. „ Очаквам от районните кметове и кмета Фандъкова да провеждат работата по този начин, че до месеци столицата ни най-сетне да бъде освободена от хилядите изоставени коли, които са изключително сериозен проблем в кварталите, където местата за паркиране са недостиг. " - приключва Борис Бонев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР