От години се провеждат симулации за възможното протичане на пандемии,

...
От години се провеждат симулации за възможното протичане на пандемии,
Коментари Харесай

Има ли симулация на пандемия с вируса на маймунската шарка

От години се организират симулации за вероятното протичане на пандемии, в това число и от маймунската шарка

Любителите на конспирацията считат, че зад това се крият умишлено планувани епидемии. За какво става дума написа

Да си представим подобен сюжет: необикновен вариант на вируса, пораждащ маймунска шарка, стартира да се популяризира и за година и половина се трансформира в световна пандемия. В основата ѝ стои нахлуване с биологично оръжие – генетично създаден вирус на маймунската шарка в една лаборатория, където е имало пропуски в ограниченията за сигурност и обезсърчителен надзор. Последиците са пагубни: три милиарда души на Земята се разболяват, а 270 милиона умират.

Този мним сюжет за пандемия е разигран през март 2021 година в съдействие с Мюнхенската конференция по сигурността и самодейността NTI – "Nuclear Threat Initiative " за да се проучва рискът от биологична опасност. Симулацията, подготвяна още от лятото на 2020 година, е трябвало да покаже възможни сериозни пропуски в контрола над биотехнологиите, позволяващи инцидентни или нарочни злоупотреби с пагубни световни последствия.

Уроци от Ковид пандемията

Изборът на маймунска шарка напълно инцидентно се е оказал доста настоящ, защото от средата на май 2022 тъкмо този вирус беше открит в няколко страни, измежду които и Германия. Но назад на изказванията на последователите на тайни теории, зад това не стои някакъв проект на елитите за понижаване на популацията на Земята. Истинските аргументи са чисто научни, споделят за общественоправната немска медийна мрежа (АРД) представители на Мюнхенската конференция по сигурността и на самодейността NTI.

„ Чиста случайност е, че точно в този момент се записват болести с маймунска шарка в редица страни “, твърди вицепрезидентката на NTI Джейми Ясиф. „ Искахме да разберем дали сме си извлекли поучения от Ковид пандемията и дали ограниченията могат да бъдат прилагани и във връзка с други причинители или при по-различно протичане на пандемията ", добавя заместник-председателят на Мюнхенската конференция Бенедикт Франке.

Вирусът на маймунската шарка е бил селекциониран от учените, с цел да се покаже, че и от други вируси, считани за по-безобидни от SARS, може да произлезе забележителна заплаха, добавя Джейми Ясиф. Според нея симулацията е посочила, че „ светът е ужасяващо неопитен да се отбрани от бъдещи пандемии и че има потребност от незабавни ограничения, които да отстранят този минус “.

Такива симулации не са необикновени

Подобни симулации ( "Tabletop-Exercises ") се организират непрекъснато по разнообразни тематики и не са нищо извънредно. „ Целта е да се обърне внимание на политиците и специалистите за тази проблематика и да се конкретизира дебатът, добавя Франке.

През октомври 2019 година, т.е. два месеца преди началото на пандемията от Ковид, в Съединени американски щати беше извършена такава симулация във връзка с коронавируси. В Германия още през 2013 година е извършен разбор на рисковете от пандемия, породена от вируса SARS, който държавното управление тогава е поръчало на института „ Роберт Кох “.

Сценариите и симулациите обаче „ в никакъв случай не могат да отразят напълно действителността “, споделя Бьорн Хавличка, специалист от Информационното бюро за икономическа сигурност (IBWS). Това е по този начин, тъй като доста рядко настава таман обстановката, която е била авансово симулирана – по-често се появява композиция от разнообразни разновидности. Тъкмо по тази причина е належащо да се преглеждат и най-различни сюжети, разяснява специалистът.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР