От години хотели и ресторантьори настояват за уреждане на статута

...
От години хотели и ресторантьори настояват за уреждане на статута
Коментари Харесай

Слънчев бряг напира да стане град. А кой и как ще стане кмет?

От години хотели и ресторантьори упорстват за споразумяване на статута на националния курорт, обаче има съществени законови спънки

К.к. " Слънчев бряг " да стане селищно образувание, в случай че би трябвало и град, откакто страната в продължение на десетилетия не може да одобри нужните законодателни промени за споразумяване на статута на националните курорти, предложи заместник-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

Не може най-големият курорт в България да тъне в мрак 9 месеца в годината, а бизнесът да не може да оперира, уточни той, представен в прессъобщение на Асоциацията. В момента в курорта е издигната невидима Берлинска стена, чието въздействие обаче се усеща както от живеещите целогодишно на територията на " Слънчев бряг ", по този начин и от посетителите на курорта.

В едната част на " Слънчев бряг ", която се ръководи от Община Несебър, има улично осветяване, сметоизвозване и грижи за инфраструктурата през цялата година, до момента в който източната, която се ръководи от държавното сдружение " Слънчев бряг " АД, се стопанисва интензивно само през три месеца от годината, изясни Налбантов.

Инвеститорите в курорта плащаме налози и локални такси, само че не можем да работим през по-голяма част от годината, поради което ние губим доходи и туристи, а хазната – доходи, изясни Налбантов. От години национално показаната организация с 36 районни структури БХРА упорства за споразумяване на статута на националните курорти, само че макар че за това са нужни минимални законодателни промени и главно предпочитание от страна на ръководещите да се оправят с казуса, това не се случва дълги години, припомнят от Асоциацията.

В резултат на това всяко лято се повтарят едни и същи проблеми с поддържане на инфраструктурата – водна, електрическа и пътна, а приходите на държавното сдружение се образуват главно от активността на " паяците " в " Слънчев бряг ", които от своя страна отблъскват туристите и повече пречат, в сравнение с да оказват помощ на туризма, обясниха от БХРА.

В момента туристическият бизнес съзнателно заплаща всички локални налози и такси, само че парите, които се събират, не се влагат назад в курортите, изясни ръководителят на БХРА Георги Щерев. Дори и да желаят, общините нямат законово право да влагат пари в инфраструктурата на " Слънчев бряг ", която се стопанисва от държавното сдружение, добави Налбантов. Необходимо е да се приема комерсиална скица за съответния народен курорт, да се дефинира транспортната скица, да се поддържа общата инфраструктура, да се вкарат условия за непорочност, озеленяване и паркоподдържане, осветяване, качество на настилките на пътищата и алеите в курортите, а при положение, че инфраструктурата не се поддържа, да се плануват наказания.

Освен това би трябвало дефинитивно и трайно да бъде решен въпросът с обезпечаването на надеждна охранителна активност, да се плануват противопожарни служби на територията на курортите, да се популяризират целево, да се управлява шумът, да се влага в озеленяване. Нужна е и политика по застрояването, сметосъбиране, безапелационни са от БХРА.

В средата на март от " Слънчев бряг " АД оповестиха, че сдружението ще вложи повече от 2 млн. лв. в подготовката на инфраструктурата за идния летен сезон. Дружеството стопанисва зона " Изток " на комплекса, както и елементи от зона " Запад ". За Лято 2024 ще бъде реновирана централната алея с замяна на настилката, възобновяване на зелените площи и монтирането на ново осветяване, показаха тогава от сдружението.

Ръководството на Асоциацията обаче не дава ясна рецепта по какъв начин би могло всичко това да се случи. Доайените в сектора мечтаят за независимо ръководство към този момент близо 20 години, само че не споделят, че това няма по какъв начин да стане. Проблемът е освен административен, само че и чисто политически. През последните години курортът стана голям град, на процедура доста по-голям от самия Несебър, само че по какъв начин ще се избира кмет, откакто той е част от самата Община Несебър, се питат движимости адвокати. 

Подобен опит за отделяне на град е невъобразим на процедура и от позиция на това, че хотелиери и ресторантьори с максимален личен състав ще опитат да " сложат " марионетка за кмет. Друг е въпросът каква адресна регистрация ще имат в персоналните си документи. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР