От години граждански организации се борят за забрана на фермите

...
От години граждански организации се борят за забрана на фермите
Коментари Харесай

Триметрова лисица ще посети столицата – срещу фермите за кожи в ЕС

От години цивилен организации се борят за възбрана на фермите за кожи у нас. Тази битка доближи своя пик през лятото. Тогава страната ни имаше настояща възбрана за няколко месеца, преди висшите съдии от Върховен административен съд да спрат осъществяването ѝ. Сега жителите се обръщат към Европа с искане за завършек на фермите за кожи в целия Европейски Съюз.

Единствената плантация за норки у нас нашумя в публичното пространство и тази година, откакто на 8 април в народен ефир бяха излъчени фрагменти на " Невидими животни " от следствие във фермата. Те демонстрираха мизерията, в която се отглеждат животните.

На 1 юни някогашният министър на околната среда Борислав Сандов издаде заповед , подкрепена с хиляди мнения на жители, която забраняваше развъждането и вноса на американски норки в България. С това прословутата плантация за норки до с. Маджерито, Старозагорско, щеше да е принудена да приключи своята активност след години митинги от жители и локални поданици.

През август обаче Върховният административен съд реши да спре предварителното осъществяване на заповедта на някогашния министър Сандов, до момента в който не се прегледа всъщност подадена тъжба от страна на фермата за норки против заповедта. Според деятели сходни каузи се проточват с години.

" Подобен процес след години кавги към фермата за норки ни потвърждава, че очевидно не можем да разчитаме на българските институции по този въпрос. На всички е ясно, че в случай че тази плантация не беше " на някой ", тя от дълго време щеше да е закрита. Затова на 16 ноември започваме огромна акция, с която се обръщаме към Европейската комисия дружно с десетки организации в Европа. Искането ни е едно: Окончателен завършек на фермите за кожи на територията на целия Европейски Съюз. ", безапелационен бе Стефан Димитров от " Невидими животни ".

Кампанията ще бъде открита на 16 ноември от 9.00 ч. в София пред Народен спектакъл " Иван Вазов ". Граждани ще имат опция да се подпишат под формалната Европейска гражданска самодейност към Европейската комисия както на място, по този начин и онлайн.

На място на събитието ще бъдат и редица известни персони: Марта Желязкова и Ева Георгиева от " Ергенът ", Маги Джанаварова и интерес са показали също Силвия Петквоа и Неда Спасова.

Дата: 16 ноември (сряда) от 09:00 ч.
Място: Пред Народен спектакъл " Иван Вазов "
Организатор: " Невидими животни ", като част от Европейската гражданска самодейност " Европа без кожи "

ВАЖНО: Събитието се отсрочва за 16.11.22 година, при същия час и място, заради външни аргументи.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР