От години ЕС се ръководи от принципа, че свободната търговия,

...
От години ЕС се ръководи от принципа, че свободната търговия,
Коментари Харесай

Търговската политика на ЕС към Русия се оказва не само безполезна, но и опасна

От години Европейски Съюз се управлява от правилото, че свободната търговия, по-тесните търговски връзки могат да насърчат страни с властнически режими да бъдат по-свободни и отворени. Логиката е, че страна, в която има магазин IKEA или кафене Starbucks, няма да желае да ръководи ГУЛАГ или да стартира нова международна война, написа в разбор европейското издание Politico.

През последните години Китай подсказа, че този принцип е комфортно опрощение за фирмите, които натрупат благосъстояние в страни с властнически режими, където всеобщо човешките права не се зачитат. Използването на западни технологии и фешън артикули не стана причина Китай да се откаже от репресиите против уйгурското малцинство да вземем за пример.

Така бизнес ползите накараха някогашния немски канцлер Ангела Меркел години наред да си затваря очите за проблемите в Китай и Русия. Когато Европейски Съюз заприказва за огромната си взаимозависимост от съветския природен газ, Берлин поддържаше построяването на " Северен поток 2 ". Не е изненадващо, че Германия в действителност беше последната страна от Европейски Съюз, която поддържа ограничения против Москва, когато съветският президент Владимир Путин атакува Украйна.

Комисарят по въпросите на търговията в Европейски Съюз Валдис Домбровскис заприказва за смяна на тактиката. " Няма сигнали, че потреблението на търговията като оръжие ще спре ", разяснява той и добави, че общността към този момент няма различен избор, с изключение на да се изправи пред действителността.

Тази смяна към този момент стартира да се усеща измежду немския бизнес. Една от водещите организации в страната - Федерацията на немските промишлености (BDI), разяснява, че нашествието на Русия в Украйна би трябвало да накара всички да очертаят алените си линии с други властнически страни, с които имат връзки и бизнес.

Това звучи разумно, на за Европейски Съюз, който е кьорав за злото, това ще значи и съществено психическо разклащане, показва Politico.

Войната в Украйна постави завършек на правилото за свободната търговия, която води до обществена и политическа смяна, въпреки и постоянно той да е просто прикритие на продължаващите търговски връзки с диктаторски режими, разяснява Стивън Блокмънс от основания в Брюксел Европейски център за политически проучвания.

Ситуацията към този момент стартира да се трансформира - Франция упорства Европа да се откаже от своята " наивна " комерсиална политика и да се концентрира към по-автономна търговия. Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен също стартира да построява боеприпас за отбрана на търговията от заканите на световните съперници в лицето на Съединени американски щати и Китай.

С войната в Украйна търговията на Европейски Съюз ще става все по-зависима от геополитиката, считат анализаторите. " Идеята, че търговията и външната политика могат да бъдат сполучливо разграничени, очевидно остава в предишното ", споделя Ферди дьо Вий, учител по европейска политикономика в университета в Гент.

Алармата за прекомерна комерсиална взаимозависимост към този момент светна един път по време на пандемията, когато Европа осъзна какъв брой е подвластна от Китай за съществени артикули. Това беше урок, който ни сподели какъв брой е значима диверсификацията на каналите за доставка, разяснява Домбровскис пред Politico.

Въпросът е по какъв начин да се приложи наученото. За доста анализатори отговорът е в " стратегическата автономност ", за която в Европейски Съюз още не си дават сметка, в случай че се съди по зависимостта от Русия. Но за други пазарът е решение, а не проблем. " Автономията не основава резистентност. Ако желаете да извършите търговията подчинена на геополитиката, тогава би трябвало да се кооперирате повече с другите ", счита шведският народен представител Йорген Уорборн.

Това е и позицията на комисаря по въпросите на търговията - колкото повече търговски потоци има Европейски Съюз, толкоз по-устойчив ще бъде. Тази самобитна " отворена стратегическа автономност " ще диверсифицира каналите за доставка на общността, счита Домбровскис.

Всъщност европейските водачи малко се боят от това, което действително би трябвало да създадат. Дори и изправени пред най-опасния спор в Европа от времето на Втората международна война насам, те още не смеят да скочат и да вземем за пример не се отхвърлят от покупката на съветски газ, въпреки и да осъзнават какъв брой е рисково това.

Старите привички умират мъчно, обобщава Politico и разяснява, че войната в Украйна накара Германия да промени своята военна политика, само че дали Европейски Съюз е подготвен за идващото предизвикателство, което ще пристигна от Китай?
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР