От гласували 237 депутати 165 бяха за, 71 против и

...
От гласували 237 депутати 165 бяха за, 71 против и
Коментари Харесай

Приеха окончателно промените в Конституцията, Бойко Рашков се въздържа


От дали своят вот 237 депутати 165 бяха " за ", 71 " срещу " и единствено един " въздържал се " - Бойко Рашков от ПП-ДБ.

Народните избраници бяха извиквани по азбучен ред от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Вотът на Божанов провокира аплодисментите на опозицията.

Преди това зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от " Продължаваме промяната-Демократична България " Никола Минчев изчете плана на промени за трето гласоподаване. Измененията в главния закон бяха гласувани през вчерашния ден на второ четене в пленарната зала.

Вчера народните представители одобриха измененията в главния закон на второ четене. След 6 часа диспути депутатите взеха решение да бъдат лимитирани пълномощията на основния прокурор и на президента при сформиране на служебни държавни управления.

Сред признатите ремонти е българи с двойно поданство към този момент да могат да стават депутати, в случай че са живели последните 18 месеца в страната. Промените в главния закон плануват и мандатът на основния прокурор да бъде понижен от 7 на 5 години без право на още един мандат. А Висш съдебен съвет да се раздели на две - Висш съдебен съвет с 15 членове и прокурорски съвет с 10 членове.

Какво още планува програмата на Народното събрание?

Програмата планува още да бъде продължено разглеждането на второ гласоподаване на държавния бюджет за 2024 година

В дневния ред е и законопроект за одобрение на Изменението на Споразумението за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност сред Комисията и Република България, както и ратификацията на Споразумението за многогодишна поддръжка за осъществяване на Плана за оценка на Програма " Образование " 2021 - 2027 година сред Министерството на образованието и науката, Изпълнителна организация " Програма за обучение " и Организацията за икономическо съдействие и развиване.

В признатия дневен ред е и второто гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България. На първо гласоподаване се чака да бъде гледан Законопроект за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения, както и измененията в Закона за признание на професионални квалификации, в Закона за професионалното обучение и образование, Закона за висшето обучение.

В дневния ред са още и три плана на решения за удължение периода на деяние на три краткотрайни комисии: Временната комисия за изследване на всички обстоятелства и условия, свързани със сигурността на машинното гласоподаване, както и на Временната комисия за изследване на всички обстоятелства и условия, свързани с организацията, подготовката и опазването на публичния ред, във връзка със декларирания кротичък митинг против управлението на Българския футболен съюз на 16 ноември 2023 година, и на Временната комисия във връзка Споразумението сред " Булгаргаз " ЕАД и турската държавна енергийна компания " Боташ ", подписано на 3 януари 2023 година в гр. София.

Тошко Йорданов, ръководител на парламентарната група на " ИТН ", предложи третото четене на Конституцията да се излъчва директно по Българска национална телевизия и БНР, предлагането му не бе признато.

След това Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България " направи нова процедура като посочи, че не знае, от какво се тормозят да се види лицето на всеки един депутат, когато показва волята си за измененията в Конституцията. Това е най-тържественият миг в живота на всеки един депутат, добави депутатът. Свиленски предложи и първа и втора точка да се излъчват по Българска национална телевизия и БНР. Предложението бе подложено на гласоподаване, само че не бе признато.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР