От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии,

...
От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии,
Коментари Харесай

ГЕРБ прие предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите

От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, тъй като и съгласно тях с един лев дотация няма по какъв начин партиите да финансират активността си и акциите си. Това сподели пред публицисти, след среща с парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание, ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

На въпрос дали по този метод партиите няма да станат подвластни от бизнеса , Карадайъ разяснява: " Партиите по някакъв метод ще действат и ще финансират своята активност, нашето предложение е да бъде обществено, да няма анонимни дарения. Мисля, че е правилно. Все отново да има и гласност във финансирането на политическите партии и да се знае от кои юридически и физически лица се получава дарението ".

Той посочи, че през вчерашния ден Движение за права и свободи са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии и уточни, че от ГЕРБ са ги поканили на среща , която се е провела тази заран в Народното събрание. " Според нас няма разлика сред един лев и нула лв. дотации на политическите партии, тъй като партиите с един лев дотация не могат да финансират нито активността си, нито акциите. Затова ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с нула лв. дотация ", изясни Карадайъ.

Той осведоми, че втората тематика от тяхното предложение е да се сътвори фонд за създаване и освобождение от такси в общинските и държавни детски градини. " Първата вноска от фонда, да бъдат спестените средства от дотациите на политическите партии. Както министър председателят господин Бойко Борисов предложи сред половин милиард и един милиард лв. да има във фонда за създаване на детски градини, а останалата част да се внесе с разпореждане на Министерски съвет ", посочи Карадайъ.



По думите му третото предложение е да се освободят от Данък добавена стойност книгите и учебниците.

По-късно Менда Стоянова от ГЕРБ обаче посочи, че ръководещите ще продължат да упорстват за един лев дотация, като на партиите ще се даде опция за отворено финансиране, както и безвъзмездни офиси.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР