От ГЕРБ-СДС са готови да оттеглят някои от предложенията си

...
От ГЕРБ-СДС са готови да оттеглят някои от предложенията си
Коментари Харесай

ГЕРБ: Готови сме да оттеглим някои предложени промени в изборните правила

От ГЕРБ-СДС са подготвени да отдръпват някои от предложенията си за промени в Изборния кодекс - за публичния съвет към ЦИК, регион " Чужбина " и заявките за разкриване на секция в чужбина. Това стана ясно от думите на Десислава Атанасова, ръководител на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, по време на брифинг в Народното събрание, заяви Българска телеграфна агенция.

Промените бяха обсъждани по време на последното съвещание на правната комисия. Тя взе решение да няма многомандатен избирателен регион отвън страната. Комисията също по този начин гласоподава при разкриване на секция за гласоподаване в чужбина да са нужни 100 заявки, а не както до момента – 40. Друга смяна е обвързвана с Обществения съвет към ЦИК.

По-рано през днешния ден водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска от депутатите на ГЕРБ да се откажат от противоречивите промени в Изборния кодекс.

" Темите за Обществения съвет, тематиките за подаваните заявки за откриване на секции в чужбина от 40 на 100, както и тематиката регион „ Чужбина “ явно са необятно дискутирани и от нашите сътрудници ", съобщи Атанасова.

Относно Обществения съвет, тя съобщи цялостна подготвеност да отдръпват своето предложение и той да бъде възобновен освен във типа, в който е съществувал, а даже в по-широк състав. По тематиката заявки за гласоподаване от чужбина – декларирам същото, сподели Атанасова.

Според нея, в случай че някои си беше направил труда да ревизира какъв брой от деклариралите гласоподаване в чужбина след това са дали своят вот, ще бъдете сюрпризирани от данните, добави Атанасова. Тя сподели да има спор по тематиката регион „ Чужбина “ тогава, когато някой от оспорващите това предложение даде явен, прецизен отговор от кое място в България ще бъдат отнети мандати, с цел да обезпечат избор от този регион.

" Темата за гласуването на хартия и с машина е тематика, по която ние сме говорили доста ", уточни Атанасова. Тя сподели, че сега са обсъждали и подкрепили план на „ Българска социалистическа партия за България “ за предоставяне на опция на българските гласоподаватели да имат избор дали ще гласоподават с хартиена бюлетина или с бюлетина от машинно гласоподаване.

Атанасова сподели, че единственото, което се трансформира при гласуването с машината, е във връзка с преброяването и разясни, че флашките се заместват от физическо броене на книжен притежател на вота на българските жители. Премахнахме т. н. „ тъмна стаичка “, има единствено заслон, зад който ще се гласоподава, осигурихме видеонаблюдение на процеса по броене на бюлетините. Ако това не е бистрота, не знам кое е, съобщи Атанасова. Тя означи още, че машината не създава недействителни бюлетини.

" Разговорът за Изборен кодекс няма нищо общо с диалога за държавно управление, което Политическа партия и Демократична България ще поддържат ", посочи Атанасова. По думите ѝ диалозите, които са водили с парламентарните групи, са за търсене на консенсус по разнообразни политики. Тя акцентира, че България има потребност от постоянно държавно управление.

Има редица рецесии, които чакат държавнически решения, които се вземат в парламентарната зала. Ние ще продължаваме да търсим консенсус по тези значими тематики, добави Атанасова. Не търсете никакво взаимоотношение по тематиката диалози за държавно управление сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, добави тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР