От Гана до Гвиана нараства надеждата в борбата срещу криминализирането на самоубийствата

...
Повече от 700 000 души по света умират от самоубийство
Коментари Харесай

Повече от 700 000 души по света умират от самоубийство всяка година. Това са почти 2000 души всеки ден. Всеки, който е достигнал точката да иска да сложи край на живота си, се нуждае от подкрепа и състрадание.

И все пак в 23 държави опитът за самоубийство се счита за престъпление, наказуемо с всякаква присъда от глоба до години лишаване от свобода.

Световната здравна организация (СЗО) и Международната асоциация за превенция на самоубийствата отбелязват 10 септември като Световен ден за превенция на самоубийствата, за да помогнат за премахване на стигмата около самоубийствата. Това е ден, предназначен да изпрати послание към света, че самоубийството може да бъде предотвратено.

През 2023 г. денят носи надежда: най-накрая това послание се чува.

Организацията United for Global Mental Health разработи мрежа от застъпници чрез Global Mental Health Action Network. Те обединиха сили, за да притиснат страните, които все още класифицират самоубийството като престъпление, да променят законите си.

През последната година Гвиана, Пакистан, Гана и Малайзия направиха забележителни реформи за декриминализиране на самоубийството. Тези новаторски законодателни промени не само действат като първа стъпка към прекратяване на стигмата на самоубийството и суицидните идеи, те също така означават, че има по-голям шанс хората да се обърнат, за да поискат подкрепа, преди да е станало твърде късно.

Много от страните, в които опитът за самоубийство все още е незаконен от гражданското право, са бивши британски колонии, чиито закони се основават на остаряло британско наказателно законодателство. Скъсването с това минало е смела стъпка напред за страните, в които опитите за самоубийство са били незаконни през по-голямата част от век или повече.

Хората, които страдат до такава степен, че са готови да посегнат на живота си, имат също толкова право, колкото всеки друг, да търсят подкрепа и лечение. Страхът от наказание и потенциални репресии срещу близките не само спира хората да търсят помощ, но също така спира правдивите доклади за самоубийства. Това означава, че правителствата нямат данни за мащаба на проблема, което затруднява планирането на ефективни национални усилия за превенция.

Именно с този аргумент Гвиана, страна с един от най-високите нива на самоубийства в света, се съгласи да декриминализира самоубийството. Законопроектът за предотвратяване на самоубийствата от 2022 г. не само отмени закона, който определяше самоубийството като престъпление, но го замени с национален план за предотвратяване на самоубийствата.

Днес Гвиана е в процес на създаване на центрове за предотвратяване на самоубийства в цялата страна и въвеждане на публични програми за намаляване на опитите за самоубийство. Действието на Гвиана разпали надежда в други малки островни развиващи се държави (SIDS), където самоубийството все още е престъпление, като Сейнт Лусия, Бахамските острови и Суринам.

По-рано тази година SIDS подписа Декларацията от Бриджтаун, която включва споразумение за „актуализиране на здравното законодателство в съответствие с нормите за правата на човека, включително декриминализацията на самоубийството“.

Гана успешно декриминализира самоубийствата през март 2023 г., което поражда надежди, че други африкански държави ще направят същото. Пуснати са конституционни петиции в Кения и Уганда, оспорващи законови разпоредби, които криминализират самоубийството, а групите на гражданското общество, организиращи тези петиции, са в тесен контакт със своите колеги чрез Глобалната мрежа за действие за психично здраве.

Междувременно през декември 2022 г. сенатор Шахадат Ауан от Пакистан, държава, която наказва опитите за самоубийство с лишаване от свобода до една година, успешно подкрепи премахването на раздел 325 от Пакистанския наказателен кодекс. Декриминализацията на самоубийството в Пакистан отвори вратата за други страни в Азия да последват примера. Малайзия декриминализира самоубийството през юни 2023 г. и съседите на Пакистан също предприемат стъпки към декриминализиране.

На уебинара „Психично здраве за всички“ през август д-р Шахид ул Ислам от Генералната дирекция на здравните услуги в Бангладеш каза: „Трябва да притежаваме проблема, той трябва да бъде адресиран и трябва да се ангажираме да декриминализираме самоубийствата .” Това ниво на промяна беше немислимо дори преди пет години в Южна Азия.

Постигна се благодарение на неуморните усилия на гражданското общество и масови организации като BRAC в Бангладеш и Taskeen в Пакистан. Те се бориха не само за премахване на законите, криминализиращи самоубийството, но и за призоваване на правителствата да увеличат нивото на подкрепа за хора с психични проблеми.

С 77 процента от самоубийствата, случващи се в страни с ниски и средни доходи, Глобалният юг се обединява, за да изработи как да премахне тези стари и остарели закони. Но предизвикателствата остават. Политиците в няколко държави все още гледат на криминализирането на самоубийството като на възпиращо средство, въпреки малкото доказателства в подкрепа на тази идея.

В United for Global Mental Health ние работим с партньори по целия свят, за да провеждаме кампании и да се застъпваме за декриминализирането на самоубийството. Знаем, че когато хората чувстват, че могат да поискат подкрепа без наказание или дискриминация, е много по-вероятно да потърсят лечението, от което се нуждаят.

СЗО демонстрира подкрепата си за декриминализирането на самоубийството с пускането на нова политическа справка по въпроса. Той препоръчва на държавите-членки да отменят всеки законодателен акт, който криминализира самоубийство, опит за самоубийство или суицидна идея.

От Южна Америка до Южна Азия и от Африка до Югоизточна Азия положителните примери притежават потенциала да вдъхновяват другите. Самоубийството не е престъпление, а проблем за правата на човека и общественото здраве. Сега е време наказанието за лошо психично здраве да сложи край и светът да предостави подкрепа на тези, принудени да страдат мълчаливо.

Ако вие или някой ваш познат е в риск от самоубийство, тези организации може да са в състояние да помогнат

Възгледите, изразени в тази статия, са собствени на автора и не отразяват непременно редакционната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР