От ФИДЕС заявиха, че оставките им са доказателство, че в

...
От ФИДЕС заявиха, че оставките им са доказателство, че в
Коментари Харесай

Педофилски скандал предизвика невиждан политически трус в Унгария, президентът подаде оставка

От ФИДЕС обявиха, че оставките им са " доказателство, че в десницата грешките носят последици, каквито в левицата липсват даже за закононарушения "

Политически земетресения раздрусаха Унгария през миналия уикенд. Президентката Каталин Новак, непосредствен съдружник на Виктор Орбан, подаде оставка в събота в отговор на публичното отвращение, провокирано от решението ѝ да помилва наказан за прикриване на полово принуждение над деца.

Почти по същото време Юдит Варга, различен съдружник на министър-председателя, разгласи " отдръпването си от публичния живот " поради това, че е дала утвърждението си за същото опрощение като министър на правораздаването - пост, който тя напусна предишното лято, с цел да води акцията за европейските избори. Подобен сюжет би бил невъобразим единствено преди няколко дни, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Направих неточност... Днес е последният ден, в който се обръщам към вас като президент ", сподели Новак в събота вечерта в послание към сънародниците си, излъчено по държавната телевизия. Тя съобщи, че се извинява " на всички, които съм обидила, и на всяка жертва, която е почувствала, че не я поддържам ".

" Помилването на този човек и неналичието на пояснение може да са породили подозрения у хората по отношение на нулевата приемливост към педофилията. По този въпрос обаче не може да има никакви подозрения ", сподели 46-годишната президентка, визирайки проблема с помилването, който коства поста й.

Скандалът е обвързван със случай от април предходната година, когато Новак реши да помилва над 20 души преди визитата на папа Франциск в страната, измежду които беше и заместник-директор на дом за деца, който оказал помощ на някогашния шеф да укрие закононарушенията си. Директорът беше наказан на 8 години затвор за полово принуждение над малолетни момчета в интервала 2004-2016 година, а заместникът му получи присъда от над 3 години.

Миналата седмица новинарският уебсайт " 444 " заяви първи за това опрощение и страната беше обхваната от публично неодобрение. В петък вечерта пред президентския замък се събраха стачкуващи в отговор на апела на опозицията, а трима от съветниците на президентката Новак подадоха оставка от постовете си и се оповестиха против нея, като някои от тях също приканиха тогава за нейната оставка, показва в. „ Файненшъл таймс “.

Унгарските опозиционни партии настояха също за оставката на Новак, която е непосредствен съдружник на консервативния министър председател Виктор Орбан и беше министър на фамилните въпроси в кабинета му, показва Ройтерс.

След експлоадирането на абсурда Каталин Новак, която бе в Катар, с цел да участва на мача на Унгария против Казахстан на Световното състезание по водна топка, побърза да се върне в Будапеща.

Едва пристигнала със самолета си в Будапеща, тя разгласи, че подава оставка от поста си, който зае през март 2022 година

" Нещата се случиха доста бързо: първо се отдръпна Новак, а след това Варга. Ние обаче знаем, че в Унгария не може да се вземе нито едно значимо решение, без то да е било утвърдено от Виктор Орбан ", разяснява във „ Facebook “ евродепутатката Анна Донат от дребната демократична партия " Импулс ". " Той би трябвало да поеме отговорност и да изясни какво се е случило..., това е неговата система ", добави тя.

Осъзнавайки евентуално опустошителното влияние на абсурда, който визира самата същина на декларираната от него политика за " отбрана на децата ", министър председателят Орбан разгласи в четвъртък, че желае да преразгледа Конституцията, с цел да изключи опцията за опрощение на нарушители педофили.

Оттеглянето на Новак и Варга лишава ръководещата партия ФИДЕС от две от най-видните ѝ политически фигури, показва „ Файненшъл таймс “.

От ФИДЕС обявиха, че оставките им са " доказателство, че в десницата грешките носят последици, каквито в левицата липсват даже за закононарушения ".

Орбан е на власт от 2010 година насам, като завоюва четири поредни мандата. Той разшири контрола си върху множеството сфери на живота в Унгария по пътя към образуването на по този начин наречената " нелиберална народна власт ".

Най-голямата опозиционна партия в Унгария, Демократичната коалиция, прикани за директни избори за лъчение на заместител на Новак. При настоящия избирателен развой на непреки избори обаче Орбан може да употребява огромното си парламентарно болшинство, с цел да повлияе на избора на нов президент, отбелязва „ Файненшъл таймс “.

Каталин Новак, краткотрайно заместена след оставката си от ръководителя на Народното събрание Ласло Ковер, беше оповестена предходната година от сп. „ Форбс “ за най-влиятелната жена в унгарския публичен живот, показва Агенция Франс Прес.

Родена в южния град Сегед, Новак е приключила стопанска система и право. Учила е поредно в Института за политически науки  в Париж и в някогашното Националното учебно заведение по администрация също във Франция. Тя владее свободно френски език и през 2019 година бе оповестена за джентълмен на френския Орден на почетния легион.

Назначена за държавен секретар по въпросите на фамилията и младежта през 2014 година, Новак, която има три деца, за първи път оглави министерство през 2020 година Задачата на Новак като министър на фамилните въпроси беше да спре демографския спад в страната посредством  политики, насърчаващи демографския напредък, а самата тя съобщи, че Унгария не желае " нито имиграция, нито замяна на популацията ".

С нейното отдръпване от президентския пост унгарският политически пейзаж към този момент е доминиран основно от мъже, като се има поради, че от средата на 2023 година в 16-членния кабинет на Виктор Орбан няма нито една жена, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР