От Движението за права и свободи са готови за организиране

...
От Движението за права и свободи са готови за организиране
Коментари Харесай

ДПС са готови за нови избори, но предпочитат промяна през диалог

От Движението за права и свободи са подготвени за образуване на нови парламентарни избори незабавно. Това съобщи от парламентарната естрада ръководителят на партията, Мустафа Карадайъ, в своето слово за откриването на 45-ото Народно заседание. В същото време обаче, Движение за права и свободи счита, че " в този момент е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява конституцията. "

„ Българските жители не дадоха мандат за сформиране на държавно управление на новите 3 партии в 45-ото Народно заседание. Те имат 92 мандата общо. Някои разчитат на този резултат като воля на гласоподавателите за нови избори – може. Виждаме, че сме по-близо до тази вероятност и в тази връзка ние, от Движение за права и свободи, изрично сме подготвени за нови избори незабавно “, съобщи Карадайъ. 

„ Ние към този момент казахме, че разчитаме на вота на българските гласоподаватели като ясно изразено предпочитание за смяна. Промяната, с която да възстановим политическата нормалност посредством разговор сред политическите партии, с която да създадем рестарт на държавността “, добави още депутатът.

По думите му от позиция на страната нещата не стоят тъкмо по този начин, защото България се намира в невиждана обстановка на няколко рецесии – пандемична, икономическа, обществена, институционална. „ Ако си позволим да прибавим към тях и политическа, ще сбъркаме съществено “, сподели още Карадайъ. Макар и мъчно, процесът на възобновяване на държавността може да стартира от 45-ото Народно събрание. 

Той добави, че години наред липсва естествен разговор сред политическите субекти, а от 2017 година това се е пренесло и в държавните институции, което от своя страна е снижило доверието на жителите. " Сега е моментът да стартира възобновяване на нормалността в политиката. Изборите демонстрираха, че е належащо ново начало, нов модел на ръководство, нов модел на отношение, нов метод към решение на проблемите. Парламентът е задължен да отговори на това условие на суверена ", сподели още Карадайъ.

Движение за права и свободи ще поддържа новите партии, само че под изискване

Освен това от Движение за права и свободи биха подкрепили държавно управление на трите нови партии в ръководството, само че с няколко цели: проект за излизане от пандемията, правене и приемане на стратегия за възобновяване и резистентност, диалози за приемане с консенсус на програмата за икономическо развиване на страната, почтено участие в евроатлантическите структури.

„ В този цветен парламент, създаващ условия на неспособност за образуване на управнически партийни обединения, избиралите желаят да се извърши девизът „ Съединението прави силата “… Единственият модел, по който това може да стане, е като се набележат главните цели, пред които е изправена страната “, изясни Карадайъ.

„ Плътно ще следваме замисъла на суверена и тъкмо заради това няма да гласуваме за държавно управление на някоя партия или обединения от партии, в случай че преди този момент не е ясно документирано, че тази власт има ясна стратегия с тъкмо оказани цели, средства и периоди за тяхната реализация “, добави още той и прикани да се извлекат „ всички вероятни изгоди “ от конфигурацията на 45-ия парламент.

„ Успехът стартира с това през днешния ден да кажем ясно: „ Няма да позволим да продължава да се разрушава демокрацията и парламентаризмът “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР