От допълнителна подкрепа се нуждаят Центровете за настаняване от семеен

...
От допълнителна подкрепа се нуждаят Центровете за настаняване от семеен
Коментари Харесай

Центровете за настаняване от семеен тип се нуждаят от дарения

От спомагателна поддръжка се нуждаят Центровете за настаняване от фамилен вид, в които се отглеждат деца и младежи. Това оповестиха от фондация " Сийдър " пред БНР. От Фондацията желаят в допълнение финансово стимулиране на центровете за настаняване от фамилен вид. Един от разновидностите би бил еднократна финансова помощ, считат от неправителствената организация.

По време на изключителното състояние личният състав в тези центрове би трябвало да се оправя с редица нови компликации и сериозни обстановки. Проблемите засягат всички центрове от фамилен вид, които обезпечават услуги за близо 3 хиляди деца и младежи.

Те нямат инструкции какво да подхващат, в случай че има случай на заразяване на техен чиновник или дете от центровете, които ръководят. От страницата на фондацията излиза наяве, че те обезпечават самостоятелни грижи за над 100 деца и младежи в риск и ръководят 9 обществени услуги. От общественото министерство са ги уверили, че ще се опитат да им спомагат.

" В сходни центрове от фамилен вид няма по какъв начин да се обезпечи изолираност на дете или юноша, който вероятно е инфектиран с ковид, защото пространствата не разрешават това. Няма обособена стая, санитарно помещение, които да могат да се употребяват за изолатор ", изясни Александрина Димитрова, изпълнителен шеф на Фондация " Сийдър ".

Поставянето под карантина на цялостен център е немислимо, защото тогава слагаме под риск всички деца и младежи от този център, акцентира Димитрова. Стои и въпросът кой ще се грижи за тях, защото не могат да бъдат задължени чиновници да бъдат под карантина две или повече седмици и да се грижат за всичките 10-12 деца и младежи в един подобен център, добави Александрина Димитрова.

Тя разясни, че в центровете огромна част от децата и младежите са със съществени увреждания и други болести, което ги слага в една по-уязвима позиция.

" Също по този начин доста огромна част от екипите, които са заети в тези центрове са над 60 години, в този смисъл са част от рисковата група. Още повече, че откогато стартира изключителното състояние, доста се усили размерът на работа. Те в този момент са ангажирани с изключение на с ежедневната си грижа за децата и младежите, с това да обезпечават непрекъсната стерилизация на пространствата, да мерят температура и да рапортуват на персоналните лекари и на общините ", описа Александрина Димитрова.

Центровете за деца и младежи имат нови разноски за храна, належащо е да се обезпечи превоз за чиновниците, които живеят в селата.

Към момента не намират финансово стимулиране. Служителите в тези центрове не бяха включени в плануваното от Министерството на труда и обществената политика в допълнение заплащане за обществените служащи, добави Александрина Димитрова.

В същото време има и спад в даренията към центровете, защото компаниите срещат редица усложнения.

" В момента няма по какъв начин да организираме събития или акции, по този начин както го правехме преди. В дълготраен проект няма да можем да наберем тези средства, които са ни нужни на годишна основа, с цел да осигуряваме качествена грижа за децата и младежите, към които носим отговорност ", акцентира Димитрова.

Фондация " Сийдър " ръководи 9 обществени услуги, като 8 от тях са центрове за настаняване от фамилен вид и предпазено жилище. Там грижата е 24 часова, деветата услуга е център за обществена рехабилитация и интеграция - там се дават почасови услуги на младежи с интелектуални увреждания и техните фамилии. В момента този център работи в онлайн режим.

В центровете работят 90 души, от които 25 се финансират от донори. За останалите заплащането идва от държавното финансиране за обществените услуги, разясни Димитрова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР