От доклада на Комисията срещу изтезанията към Съвета на Европа

...
От доклада на Комисията срещу изтезанията към Съвета на Европа
Коментари Харесай

Д-р Цветеслава Гълъбова: Разбра се, че плочки и дограми не лекуват. Лекуват хора

От отчета на Комисията против изтезанията към Съвета на Европа за жалост се схващат чудовищни неща. Заключенията са стряскащи и би трябвало всички ние да се стреснем - като общество, като управление на Министерството на здравеопазването и като психиатрично съсловие. Тези проблеми ги знаем. Българската психиатрична асоциация къде е в този развой? Кога застана с лице, име какво да създадем и по какъв начин. И преди отчетите не бяха по никакъв начин розови. Де факто са се трансформирали единствено болничните условия. Дограми и плочки не лекуват. Лекуват хора.
Това съобщи пред bTV доктор Цветеслава Гълъбова, шефът на Държавната психиатрична болница " Свети Иван Рилски ". Повод за коментара и са ужасяващите констатации на европейската комисия против изтезанията, съгласно които жителите на психиатричните клиники у нас стават жертви на принуждение и потресаващо отношение.

" Да, фиксираме пациенти. Това е терминът. При нас постъпват хора с доста тежки психомоторни възбуди Те могат да бъдат рискови. Фиксирането е с колан. Проблемът опира до неналичието на личен състав. Тази фиксация се прави от 5 индивида по разпоредба. В нито едно от нашите отделения няма по едно и също време 5 индивида на промяна. Остават един санитар и една сестра с 30 психологично заболели мъже ", изясни доктор Цветеслава Гълълбова.

" За опрощение дума не може да става. За 22 години съм уволнила над 60 души поради сходно неприятно отношение. Ставала съм свиделел на какво ли не. Пациентите са се оплаквали от психическо и физическо малтретиране, кражба на цигари, пари... Грозни неща, които са неприемливи по отношение на който и да било. Аз имам вяра на болните. Подобни свинщини при нас не се търпят. Реагираме мигновено ", изясни още доктор Гълъбова.

Проблемът в системата е един за всички - казусът с броя и квалификацията на личния състав.

" Тези психиатрични лечебни заведения са разкривани преди 70-80 години. Тогава концепцията е била да са надалеч, да не се виждат от хората. Разкривани са в дребни обитаеми места. Парите като заплати са дребни, въпреки че санитарите към този момент не са на минимални работни заплати, след последното нарастване. Идват единствено локални хора заради отдалечеността, които не са неприятни хора, само че не са подготвени. А отговорност съгласно мен носи съсловната организация. Българската психиатрична асоциация къде е в този развой? Кога застана с лице, име какво да създадем и по какъв начин. Държавата, която дефинира политики. Първият министър, който посети психиатрията бе проф. Ангелов. Това са обстоятелства. Факт е, че когато той стана министър, бе качена тактика за публично разискване, която лежа 2-3 години ", изясни доктор Гълъбова.

По думите й обвързване за образование на личния състав имат от психиатричната асоциация. Години наред обаче тя не е направила нищо.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР