От днес започват Петровите пости, които се наричат още Апостолски,

...
От днес започват Петровите пости, които се наричат още Апостолски,
Коментари Харесай

Начало на Петровия пост, наречен ”Апостолски”

От през днешния ден стартират Петровите пости, които се назовават още ”Апостолски ”, а преди време - ”Пост за Петдесетница ”, защото поражда по образеца на апостолите, които, откакто приели даровете на Светия Дух на Петдесетница, се подготвяли с пост и молитва за проповядване на Евангелието по целият свят.
Продължителността на Петровия пост е друга според от датата на Пасха. Започва постоянно от неделята след Петдесетница - Неделя на Всички светии, и приключва в деня преди двата най-големи апостолски празници - 29 юни, когато се празнуват първовърховните апостоли Петър и Павел, и 30 юни - Събор на светите дванадесет апостоли. Ако в някоя година Възкресение Христово се падне сред 5 и 8 май, изобщо няма пост.

Този пост е по-малко непоколебим и щадящ, в сравнение с Великденският пост. Разрешава се риба (освен в сряда и петък). Риба може да се яде и на 24 юни - Рождество на св. Йоан Кръстител (Еньовден), без значение какъв ден се пада. Не се употребяват други храни от скотски генезис, месо, яйца и млечни артикули.

Задължителен непоколебим пост се поставя в деня преди празника, на 28 юни, само че в случай че се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се позволява олио и вино.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР