От днес всички граждани, които са доказано преболедували COVID-19 с

...
От днес всички граждани, които са доказано преболедували COVID-19 с
Коментари Харесай

Над 13 000 сертификати за преболедуване на Covid-19 с антигенен тест са изтеглени за часове

От през днешния ден всички жители, които са потвърдено преболедували COVID-19 с позитивен резултат от изработен антигенен тест и са били регистрирани в Националния указател за битка с COVID-19, могат да изтеглят своя документ, оповестиха от " Информационно обслужване " АД.

Тази заран, от 9.00 до 10.00 ч. са изтеглени 24 723 документа, а от началото на деня броят им надвиши 60 хиляди От тях 13 000 са удостоверенията за преболедуване на COVID-19, потвърдено посредством бърз антигенен тест, което е към 20 на 100 от всички изтеглени документи, сочат от данните на Информационно обслужване.

Удостоверението за преболедуване може да се изтегли от портала на Националната здравно-информационна система - his.bg/bg/dgc. Документът е годен единствено на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница, припомниха от " Информационно обслужване ".

Гражданите, които желаят да получат уверение за преболедуване на COVID-19, потвърдено посредством бърз антигенен тест, би трябвало да вкарат ЕГН, номер на персонална карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния указател за битка с COVID-19 . Те ще получат специфичен SMS код, който би трябвало да се вкара в страницата на портала.

Удостоверението за преболедуване ще е с дълготрайност 365 дни от датата на първия позитивен антигенен тест за COVID-19, а тези, които попадат като доказани случаи с позитивен PCR резултат в коронавирус регистъра, ще продължат да употребяват европейския зелен документ.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР